Το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ έθεσαν επί τάπητος η Σεούλ και η Ουάσινγκτον με στόχο να απαντήσουν στις αυξανόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, όπως δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Chosun Ilbo, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 2/1 ο Γιουν παραδέχθηκε ότι «η πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ και «η διευρυμένη αποτρεπτική της ικανότητα» δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους Νοτιοκορεάτες.

«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά η προετοιμασία, η κατανομή πληροφοριών, τα γυμνάσια και η εκπαίδευση πρέπει να γίνονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Γιουν, και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί «μάλλον θετικά» την ιδέα αυτή.

Οι δηλώσεις αυτές του Νοτιοκορεάτη προέδρου πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε «να αυξηθεί εκθετικά» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Ο Κιμ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξει νέους βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM) για να αντιμετωπίσει την εχθρότητα, όπως τη χαρακτήρισε, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Το 2022 η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιούσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχεδόν κάθε μήνα δοκιμές πυραύλων, περιλαμβανομένου του πιο προηγμένου ICBM που διαθέτει. Συνολικά τη χρονιά που πέρασε προχώρησε σε αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και έναν ακόμη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Υπό την προεδρία του Γιούν η Νότια Κορέα αύξησε τα κοινά στρατιωτικά της γυμνάσια με τις ΗΠΑ, τα οποία είχαν μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ή είχαν διακοπεί υπό τον προκάτοχό του καθώς διεξάγονταν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Μετά την αποτυχία των διακορεατικών διαπραγματεύσεων το 2019 ο Κιμ αύξησε τις προσπάθειες να αναπτύξει το απαγορευμένο πρόγραμμα εξοπλισμών της χώρας του.

Πηγή: newsbeast.gr