Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες Δευτέρα (23/5) ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση και θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο, όμως θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. «Τώρα που η Δύση έλαβε ‘θέση δικτάτορα’, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η οικονομία της Ρωσίας αντέχει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αστειεύτηκε και για την ευθύνη που φέρει η χώρα του, σχετικά με την νέα οικονομική κρίση που δημιουργείται.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «παρ’ όλες τις δυσκολίες, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ρωσική οικονομία αντέχει στο πλήγμα των κυρώσεων, αντέχει πολύ καλά. Αυτό αποδεικνύεται από όλους τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες. Δεν θα τους απαριθμήσω τώρα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας θα σας δείξω τι συμβαίνει».

Παράλληλα, «αστειεύτηκε» ότι θα πρέπει να μιλήσει σοβαρά στους Δυτικούς ηγέτες για τους ισχυρισμούς τους ότι ευθύνεται εκείνος για το οικονομικό χάος που προκάλεσαν η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι εξοντωτικές κυρώσεις της Δύσης.

Πηγή: newsbeast.gr