Κανονικά αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στο Βελιγράδι η πορεία περηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Σερβίας, στο πλαίσιο της κορύφωσης των εκδηλώσεων του EuroPride 2022, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία του Βελιγραδίου την Τρίτη εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της πορείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή και θα παρελάσουν σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου.

Η πορεία θα ξεκινήσει συμβολικά έξω από το συνταγματικό δικαστήριο το οποίο στο παρελθόν τέσσερις φορές έκρινε ως αντισυνταγματικές ανάλογες αποφάσεις των αρχών. Η εισαγγελία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι η απόφαση απαγόρευσης της πορείας υπερηφάνειας δεν έχει ανακληθεί από την αστυνομία και προειδοποίησε ότι όσοι την παραβούν, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Η απαγόρευση της πορείας καταδικάστηκε από τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Παρασκευή, οι Πρέσβεις 20 δυτικών χωρών-μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλια και την Γερμανία-υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν την πολιτική ηγεσία της Σερβίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οι αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα που – όπως είπε – με «ύπουλο τρόπο επιβάλλεται στον σερβικό λαό». Ο Βούτσιτς μίλησε και για «υβριδικό πόλεμο κατά της χώρας» που γίνεται από όσους υποστηρίζουν την πορεία υπερηφάνειας, αλλά και όσους εναντιώνονται στην πραγματοποίηση της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν υποστήριξε ότι πρόκειται για προσπάθεια «ταπείνωσης της Σερβίας» και διεμήνυσε ότι δεν ανακαλεί την απόφαση απαγόρευσης της πορείας και «δεν ενδίδει στις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης».

Η πορεία υπερηφάνειας θα ξεκινήσεις στις 16:00 η ώρα το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας) και όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές αναμένεται να συμμετάσχουν, σε ένδειξη συμπαράστασης, πρεσβευτές ξένων χωρών αλλά και δεκάδες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: newsbeast.gr