Σε «πονοκέφαλο» έχουν αναδειχθεί οι σεξουαλικές συνευρέσεις διάσημων celebrities, επιτυχημένων επιχειρηματιών και αστέρων του αθλητισμού, με τις επιθέσεις «Sextortion» να αποτελούν, πια, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη φήμη τους.

Οι σεξουαλικές συνευρέσεις οδηγούν σε απειλές της μορφής «πλήρωσε, αλλιώς θα καταστρέψω την καριέρα και τη φήμη σου». «Οι πελάτες είναι τρομοκρατημένοι», λέει ένας από τους ολοένα και περισσότερους δικηγόρους, που, σύμφωνα με το businessinsider.com, πληρώνονται αδρά για να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Η εμπειρία ενός νεαρού διευθύνοντα συμβούλου

Ένας νεαρός διευθύνων σύμβουλος από το Μανχάταν κοίταξε με τρόμο το τηλέφωνό του. «Θα ανατινάξω εσάς και την επιχείρησή σας», έγραφε η οθόνη. Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε γνωρίσει στο Seeking Arrangements. Του είχε πει ότι ήταν ενήλικη τότε, αλλά τώρα ισχυριζόταν το αντίθετο.

Ο διευθύνων σύμβουλος είχε ήδη χάσει περίπου 40.000 δολάρια σε χρήματα και δώρα, αρχικά οικειοθελώς και στη συνέχεια, μετά τον χωρισμό τους, ως απάντηση στις απειλές της. Τώρα η νεαρή κοπέλα ήθελε κι άλλα χρήματα, αλλιώς θα δημοσίευε τα οικεία sexts τους στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα τον κατηγορούσε για βιασμό ανηλίκου. Και δεν ήξερε καν το πραγματικό της όνομα.

«Αν δεν μπορείς να μου βρεις χρήματα» έλεγε ένα από τα μηνύματα που έστειλε στον τρομοκρατημένο διευθύνοντα σύμβουλο, σύμφωνα με τα αρχεία που εξέτασε το Insider, «θα καταστρέψω ολόκληρη την εταιρεία σου».

«Είναι πάντα το ίδιο πράγμα: “Πλήρωσέ με, αλλιώς θα ανατινάξω εσένα, ή τον γάμο σου, ή την επιχείρησή σου”», λέει ο Jeremy Saland, ο οποίος ειδικεύεται στον αναπτυσσόμενο, προσοδοφόρο και άκρως απόρρητο νομικό τομέα της υπεράσπισης ατόμων υψηλού κύρους από εκβιαστές.

«Είναι πάντα, πάντα ένα έγκλημα», λέει ο Saland, πρώην εισαγγελέας του Μανχάταν.

Ψευδείς αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων

Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν αυτοί οι πελάτες είναι να το πουν στην αστυνομία. Τους πιάνει πανικός στη σκέψη ότι το όνομά τους θα εμφανιστεί σε μια λεζάντα μήνυσης ή σε έναν τίτλο κουτσομπολίστικου μέσου.

Είτε πρόκειται για αστέρες του ΝΒΑ, είτε για A-listers του Χόλιγουντ, είτε για απλούς εκατομμυριούχους, το μόνο που θέλουν, και το θέλουν απεγνωσμένα, είναι να σταματήσει αθόρυβα ο εκβιασμός. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια στους δικηγόρους που το πετυχαίνουν αυτό.

«Γι’ αυτούς, το να έρχονται σε εμάς είναι σαν να μας δίνουν μια ωρολογιακή βόμβα που θέλουν να μη γνωρίζει κανείς», δήλωσε ο Herman Weisberg, ιδιωτικός ερευνητής που δουλεύει πάνω στις συγκεκριμένες υποθέσεις με τον Saland εδώ και δώδεκα χρόνια. «Νομίζουν ότι ο κόσμος πρόκειται να τελειώσει».

Οι «sextortions» υψηλών προδιαγραφών, όπως η περίπτωση του εν λόγω διευθύνοντος συμβούλου του Μανχάταν, ενός από τους πρόσφατους πελάτες των Saland και Weisberg, δημιουργούν μια αυξανόμενη νομική πρακτική. Οι δουλειές αυτή τη στιγμή ανθούν, συμφωνούν οι δικηγόροι που ειδικεύονται σε αυτές τις υποθέσεις.

Δεν πρόκειται για νόμιμες, «#MeToo» υποθέσεις, αλλά μάλλον για εκβιασμούς που βασίζονται σε ψευδείς κατηγορίες. Οι πελάτες είναι σχεδόν αποκλειστικά άνδρες, με έδρα κυρίως το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, ενώ σε κάθε ακτή παρατηρείται διαφορετικό μοτίβο στοχοποίησης και επίθεσης.

Οι δικηγόροι του Λος Άντζελες λένε ότι βλέπουν περισσότερους A-listers -αστέρες του θεάματος και του αθλητισμού- οι οποίοι απειλούνται με ψευδείς αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες στέλνω τον ερευνητή μου και η κατηγορία δεν είναι πραγματική – πρόκειται για εκβιασμό», συνήθως για επταψήφιο ποσό, λέει η δικηγόρος του Λος Άντζελες Shawn Holley, η οποία θεωρεί μεγάλη νίκη όταν μπορεί να διαπραγματευτεί έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό σε χαμηλά πενταψήφια ποσά.

«Μερικές φορές ο εκάστοτε A-lister θα θελήσει να πολεμήσει δημοσίως τις ψευδείς κατηγορίες», λέει η Holley, εταίρος της Kinsella Weitzman Iser Kump Holley LLP. Αλλά οι μάνατζερ και οι ατζέντηδες γρήγορα τους μεταπείθουν. Η δυσφήμηση που θα υποστεί, ακόμη και στην περίπτωση που θα αποδειχθεί τελικά αθώος, είναι πολύ δαπανηρή.

«Τους λέω: “Είναι το κόστος του να είσαι εσύ”», εξηγεί η Holley -μέλος της «Dream Team» του O.J. Simpson, στους πελάτες της οποίας έχουν συμπεριληφθεί η Κιμ Καρντάσιαν, ο Snoop Dogg και η Λίντσεϊ Λόχαν -για τις 15 ή περισσότερες υποθέσεις εκβιασμού διασημοτήτων που αθόρυβα εξαφανίζει κάθε χρόνο.

«Υπήρξε σημαντική αύξηση τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια φαίνεται να έχει εκραγεί», λέει η Blair Berk της Tarlow & Berk, PC, μια άλλη δικηγόρος διασημοτήτων από το Λος Άντζελες.

«Συνήθως είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία παράβαση», λέει η Berk. «Είναι σαφής κόκκινη σημαία όταν μέρος του εκβιασμού είναι η απειλή ότι θα απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές, αλλά λένε ότι έχουν επιλέξει να μην το κάνουν».

«Στο θύμα λένε: “Θα το καταθέσω στο δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα, εκτός αν έρθεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”», λέει ο John B. Harris, της εταιρείας Frankfurt Kurnit Klein & Selz, για τον τυπικό εκβιασμό διασημοτήτων του Λος Άντζελες.

«Δίνει στο γνωστό πρόσωπο προφανή φόβο» για κακή δημοσιότητα, λέει ο Harris, γι’ αυτό και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί συχνά συνοδεύονται από περιορισμούς μη αποκάλυψης και χρονοδιαγράμματα πληρωμών που εκτείνονται σε βάθος χρόνου, ώστε να δοθεί κίνητρο για τη συνεχή σιωπή των εκβιαστών.

Παίκτες των NFL και NBA ένας αγαπημένος στόχος

Οι δικηγόροι και στις δύο ακτές των ΗΠΑ συμφωνούν ότι έχουν παρατηρήσει αύξηση των εκβιασμών νεαρών αθλητών, ιδίως στο NBA και το NFL.

«Έχετε παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε υγιείς οικογένειες. Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αθλητισμό τους. Δεν είναι γλεντζέδες», λέει ο Stacey Richman, δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης με έδρα το Μπρονξ και πελατολόγιο υψηλού προφίλ σε εθνικό επίπεδο.

«Και μετά συναντούν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους», με τον Richman να τους χωρίζει σε δύο ομάδες, «αρπακτικά» και «εμμονικά» άτομα. «Και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό».

«Χτυπούν τους νεαρούς αθλητές», λέει ο Weisberg. «Και είναι 21 ετών και βρίσκονται σε μια ξένη πόλη, ίσως για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Αυτά τα παιδιά είναι πραγματικά μοναχικά».

Ανατομία μιας υπεράσπισης για εκβιασμό

Κάθε υπόθεση υπεράσπισης εκβιασμού ξεκινά με τον ίδιο τρόπο, δήλωσαν στο Insider σε πρόσφατη συνέντευξή τους ο Saland, πρώην εισαγγελέας, και ο Weisberg, πρώην ντετέκτιβ του NYPD.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οποίου το «ραντεβού» με την κοπέλα από το Seeking Arrangements απειλούσε τώρα να «ανατινάξει» την επιχείρησή του; Πάρτε μια βαθιά ανάσα, λέει ο Saland ότι είπε στον πανικόβλητο άνδρα, όπως λέει σε όλους τους νέους πελάτες.

«Δεν πρόκειται να σας ανατινάξουν», λέει ο Saland ότι τους διαβεβαιώνει. «Επειδή είσαι η χρυσή χήνα». «Έχουν μόνο μια χειροβομβίδα να ρίξουν», εξηγεί ο Weisberg για τον επίδοξο εκβιαστή. «Και αν τη ρίξουν», συμφωνεί ο Saland, «αυτό ήταν. Έχουν χάσει τα χρήματά τους».

Στην περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου, η γυναίκα δεν έδωσε ποτέ το πραγματικό της όνομα ή τη διεύθυνσή της. Ο Saland και ο Weisberg έπρεπε να διαπιστώσουν ποια ήταν και ότι ήταν όντως σε νόμιμη ηλικία, προτού συμφωνήσουν να αναλάβουν την υπόθεση.

Οι δύο λένε ότι απορρίπτουν πελάτες που εκβιάζονται για πραγματική εγκληματική συμπεριφορά, όπως κατάχρηση ναρκωτικών, ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλικά εγκλήματα. Τόσο ο Saland όσο και ο Weisberg πολέμησαν και κέρδισαν τις πρώτες τους μεγάλες υποθέσεις εκβιασμών όταν εργάζονταν για το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Το 2005, ο Saland κέρδισε ποινή φυλάκισης τριών ετών για έναν άνδρα που προσπάθησε να εκβιάσει τον αστέρα του NBA Carmelo Anthony για 3 εκατομμύρια δολάρια. Το 2010, ως ανακριτής του εισαγγελέα, ο Weisberg βοήθησε να λυθεί η υπόθεση εκβιασμού του Ντέιβιντ Λέτερμαν, στην οποία ένας τηλεοπτικός παραγωγός απειλούσε να αποκαλύψει τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Λέτερμαν με γυναίκες υπαλλήλους.

Τώρα, χρησιμοποιούν αυτή την εμπειρία της επιβολής του νόμου να δουλέψει για τα θύματα εκβιασμού που πληρώνονται αδρά -συνήθως μεταξύ 30.000 και 75.000 δολαρίων ανά υπόθεση.

«Το να έχεις μια σχέση δεν είναι παράνομο», λέει ο Weisberg. «Αλλά, ξέρετε κάτι, το να λες σε κάποιον “βρίσκομαι μπροστά στο σπίτι σου στις τέσσερις το πρωί και θα χτυπήσω το κουδούνι σου και θα πω στη γυναίκα σου ότι έχουμε δεσμό αν δεν με πληρώσεις”, αυτό είναι παράνομο. Αυτό είναι απόπειρα μεγάλης κλοπής».

Στην περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου, η έρευνα του Weisberg, η οποία περιλάμβανε έρευνα αρχείων και παρακολούθηση, διαπίστωσε τελικά ότι η νεαρή γυναίκα έπασχε από εθισμό στα ναρκωτικά και ζούσε έξω από το Μανχάταν με έναν άνδρα που αποκαλούσε «μάνατζέρ» της.

Πηγή: newsbeast.gr