Την απάντησή του στο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Καλείται να απαντήσει εάν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ή θα κινηθεί προς ασύντακτο Brexit σε τρεις μήνες, που θα προκαλέσει χάος στις αλυσίδες τροφοδοσίας την ώρα που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δείχνουν τα δόντια τους, όπως αναφέρεται σε σχόλιο του Reuters.

Το τελεσίγραφο δόθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit: Δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, η βρετανική πλευρά καλείται να κάνει υποχωρήσεις ή να κατευθυνθεί προς μία μη συντεταγμένη έξοδο στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Λονδίνου Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή προσέγγιση, που δεν συνίσταται πλέον στην προτροπή για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

«Εκπληκτος από την θέση ότι για να υπάρξει συμφωνία, όλες οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ ο οποίος θεωρεί το Brexit επανάσταση που θα επαναφέρει την αίγλη του βρετανικού έθνους κράτους, κάνοντας λόγο για «ασυνήθη προσέγγιση» της διαπραγμάτευσης.

Καθώς αγωνίζεται με σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα του, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκαστεί τελικά να δώσει την τελική απάντηση για το αν αποδέχεται μία «στενή» εμπορική συμφωνία ή θα κινηθεί προς την έξοδο άνευ συμφωνίας, επιρρίπτοντας για την εξέλιξη αυτή την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η θεωρία του Τρελού ή Madman Theory

Μετά την προσπάθεια του Τζόνσον να υποσκάψει την συμφωνία αποχώρησης του 2020, υπάρχουν φόβοι ότι το Λονδίνο κάνει χρήση της Madman Theory (Θεωρία του Τρελού), σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, σε μία αναφορά στην μέθοδο που χρησιμοποίησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η κυβέρνηση Νίξον υπονοώντας προς τις ηγεσίες του σοβιετικού μπλοκ ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει απρόβλεπτη και παράλογη συμπεριφορά.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτιμά την έξοδο μετά συμφωνίας, αλλά και επίσης ότι η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια και σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το διμερές εμπόριο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιέλθει σε αβεβαιότητα, ενώ τα σύνορα θα μπλοκαριστούν, μετατρέποντας την κομητεία του Κεντ σε αχανές πάρκινγκ φορτηγών.

Οταν ρωτήθηκε σήμερα αν ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απάντησε: «Ας δούμε τι θα πει αργότερα ο πρωθυπουργός. Θα το ακούσουμε πολύ προσεκτικά και αργότερα σήμερα θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες».

«Πάντοτε λέγαμε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC. «Τώρα τα πράγματα έχουν στενέψει. Εκκρεμούν στην πραγματικότητα μόνο δύο θέματα. Κατά συνέπεια, μία συμφωνία είναι εφικτή, αλλά αυτό απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές».

Οι κόκκινες γραμμές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας έκαναν χθες σαφές ότι από ευρωπαϊκής πλευρά υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα παραβιαστούν και προειδοποίησαν ότι μία συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιαστούν οι Γάλλοι ψαράδες για το Brexit», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στην σύνοδο.

«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: newsbeast.gr