Ένοπλοι, που φέρονται να είναι μέλη της Μπόκο Χαράμ, επιτέθηκαν με εκρηκτικά χθες Τρίτη το βράδυ σε φυλακή που βρίσκεται κοντά στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους.

Οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη των δραπετών διαφέρουν, με τις σωφρονιστικές Aρχές να επισημαίνουν σήμερα ότι έχουν συλλάβει τους περισσότερους και έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών της Νιγηρίας να αναφέρει ότι εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι άκουσαν δυνατές εκρήξεις χθες Τρίτη το βράδυ κοντά στο σωφρονιστικό κατάστημα μεσαίας ασφαλείας της Κούζε, σε προάστιο της Αμπούτζα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκε όταν ένοπλοι εισέβαλαν στη φυλακή αφού πυροδότησαν εκρηκτικά, δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Ούμαρ εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών.

Απόδραση από φυλακές στη Νιγηρία

«Περισσότεροι από 300 κρατούμενοι διέφυγαν αλλά μέχρι σήμερα το πρωί είχαμε καταφέρει να συλλάβουμε σχεδόν 300», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι της φυλακής προσπαθούν ακόμη να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό των κρατουμένων που λείπουν, σύμφωνα με τον Ούμαρ.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς στον δρόμο μου. Πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένοπλους ληστές», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής. «Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε μετά τους πυροβολισμούς. Στη συνέχεια ακούστηκε μία δεύτερη και μία τρίτη».

Απόδραση από φυλακές στη Νιγηρία

Η ταυτότητα των δραστών προς το παρόν δεν είναι γνωστή.

Αυτή η μεγάλη επίθεση εναντίον της φυλακής είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά επιθέσεων σε σωφρονιστικά καταστήματα στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, τα οποία συχνά είναι υπερπλήρη και φυλάσσονται από εξαντλημένους φρουρούς.

Πέρυσι περισσότεροι από 1.800 κρατούμενοι είχαν διαφύγει όταν βαριά οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν με εκρηκτικά σε φυλακή στη νοτιοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνεται εξέγερση ανταρτών.

Εκτός από τα νοτιοανατολικά οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέτωπα: στα βορειοανατολικά όπου μαίνεται εξέγερση τζιχαντιστών από το 2009, και στα βορειοδυτικά και τα κεντρικά της χώρας τα οποία λυμαίνονται διάφορες ένοπλες ομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr