Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:16 μετά τα μεσάνυχτα στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 125 χιλιομέτρων ανατολικά – νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στις ακτές της Σιθωνίας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στα τρία «πόδια» της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη, μέχρι τώρα έχει σημειωθεί μόλις ένας μετασεισμός με μέγεθος 2,6 Ρίχτερ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής, «η συγκεκριμένη περιοχή και ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει δώσει κατά το παρελθόν ισχυρές δονήσεις. Στη “γειτονιά” του όμως είχαμε μεγαλύτερους σεισμούς».

«Ένας σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών δεν νομίζω ότι αποτελεί ιδιαίτερο γεγονός, εφόσον δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας», ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, εξηγώντας πως στην περιοχή της Χαλκιδικής, εκτός από τους τυπικούς σεισμούς καταγράφονται και σμηνοακολουθίες, δηλαδή σεισμοί που εκδηλώνονται σε ένα χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει κάποιος σεισμός που να είναι εμφανώς ο κύριος.

«Τον Δεκέμβριο του 1983 είχαμε καταγράψει μια σμηνοσειρά και σε διάστημα 12 ημερών σημειώθηκαν 2.380 σεισμοί με μεγέθη που έφτασαν έως το 3,7 Ρίχτερ. Επίσης, τον Απρίλη του 1984, στο ίδιο σημείο που έγινε ο σημερινός σεισμός, είχαν καταγραφεί 750 σεισμοί με μεγέθη έως 3,1 Ρίχτερ», είπε ο κ. Σκορδίλης αναλύοντας το ιστορικό της περιοχής.

Πηγή: newsbeast.gr