Ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε πως πρόκειται να εφαρμοστεί ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές, ενώ ταυτόχρονα έχει αποσταλεί πρόταση στην ΕΕ για να θεσπιστεί «δυναμικός διάδρομος τιμής» στο φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά, Ελλάδα, Πολωνία και Ιταλία έχουν καταρτίσει πρόταση για την θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα (με τον Κανονισμό που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών) και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα της εφαρμογή του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80% ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση – από τον Νοέμβριο – τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη – μέλη). «Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών», τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr