Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας και του δεύτερου lockdown. O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εκτιμά τώρα ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος πάνω από το 10% ενώ το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 204%-206% του ΑΕΠ ένα μέγεθος δυσθεώρητο και πρωτοφανές όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM, απέδωσε την εκτίναξη αυτή όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατο η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 2019 κατά 4 δισ. ευρώ και του 2018 κατά 5 δισ. ευρώ.

Όσο για την ανάπτυξη του 2021 εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το 5% και είπε και ότι κλειδί θα είναι ο τουρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% του 2019. Η πανδημία περιμένουμε ότι θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021 σημείωσε ενδεικτικά.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«O κ. Σκυλακάκης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «πρωτοφανή» μεγέθη ύφεσης άνω του 10% και εκτίναξης του δημοσίου χρέους άνω του 200%. Παρέλειψε, ωστόσο, να μας εξηγήσει ποια είναι η σχέση που έχουν τα οικονομικά μέτρα που  εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις» δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σκυλακάκη.

Επίσης ανέφερε ότι  «αυτό που δεν παρέλειψε να κάνει, βέβαια, για μια ακόμη φορά ο κ. Σκυλακάκης, ήταν να μας απειλήσει με νέα μνημόνια, λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί».

«Με απλό και σαφή τρόπο, λοιπόν, ο κ. Σκυλακάκης χρέωσε τη βαθιά ύφεση στους πολίτες απειλώντας τους με νέα μνημόνια και διαμηνύοντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι για τους πολλούς» υπογράμμισε η κα. Αχτσιόγλου.

Πηγή: newsbeast.gr