Στο κενό έπεσε το δημοψήφισμα στη Σλοβακία για την συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς κηρύχθηκε άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής.

Μόνο 27,25% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήθλαν να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κηρυχθεί άκυρο, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εκλογική επιτροπή.

Απ’ αυτούς που ψήφισαν, περίπου 97,5% τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν θα έχει καμιά συνέπεια.

Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης ήθελαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το σλοβακικό σύνταγμα προβλέπει πως το κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τετραετή θητεία, δεν μπορεί να διαλυθεί πρόωρα ακόμη κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού περίπου 400.000 ψηφοφόροι υπέγραψαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ήταν το δημοψήφισμα έγκυρο και δεσμευτικό, θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή στην Μπρατισλάβα κυβερνά ένας τρικομματικός λαϊκιστικός συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, απειλείται με πλήρη κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πάνε 20 χρόνια από τότε που είχε επιτευχθεί το απαιτούμενο όριο συμμετοχής σε δημοψήφισμα στη Σλοβακία.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Πηγή: newsbeast.gr