Αίσθηση έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματος της Εύας Καϊλή στην  έρευνα για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση. Αυτό αναφέρουν το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Τι έγραψαν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ

Η Daily Mail γράφει: «Η αντιπρόεδρος της ΕΕ και Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή συνελήφθη εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο προσπάθησε να διαφθείρει έναν άλλο πολιτικό […] Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, 44 ετών, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση».

Ο Guardian αναφέρει τα εξής: «Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για την αγορά επιρροής στην ΕΕ από κράτος του Κόλπου. Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε μετρητά και ερεύνησε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μεγάλης έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος με επίκεντρο την προσπάθεια ενός κράτους του Κόλπου να αγοράσει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές. Η βελγική αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ (515.000 λίρες) σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μετά από έρευνες σε 16 ακίνητα στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Είπε ότι οι έρευνες ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Το Politico γράφει: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο – Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

H La Repubblica λέει τα εξής: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφθορά από το Κατάρ: 4 Ιταλοί ερευνώνται. Ελληνίδα αντιπρόεδρος εμπλέκεται επίσης. Ποιος είναι ο Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που ερευνάται».

Η La Stampa αναμεταδίδει τα εξής: ««Διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκία από κεφάλαια του Κατάρ, Βέλγοι ερευνητές έκαναν σήμερα έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού της S&D Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir. Η Καϊλή θα οδηγηθεί επίσης ενώπιον του δικαστή για να καταθέσει».

Η ισπανική El Pais γράφει: «Τέσσερις είναι οι συλληφθέντες, όπως ανακοίνωσε το βελγικό δημόσιο υπουργείο. Ανάμεσά τους, ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Pier Antonio Panzeri, ο οποίος διατήρησε την έδρα του μέχρι το 2019. Η Εισαγγελία επισημαίνει επίσης μια εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα Εύα Καϊλή, επίσης από S&D, έχει ανακριθεί. Ο σύντροφός της, πρώην βοηθός Panzeri, βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Η Καϊλή έφτασε στο σημείο να πει σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν από μερικές εβδομάδες ότι το Κατάρ βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή» των εργασιακών δικαιωμάτων».

Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ

Λίγα μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βελγικού άρθρου και τις εξελίξεις με την Εύα Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωση και επίσημα την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει εκτός κόμματος την Ευρωβουλευτή.

Η ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Το χρονικό της υπόθεσης

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν την Παρασκευή (9/12) στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από το Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Την επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση έκανε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία, με τις πληροφορίες να «βγαίνουν» κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της εφημερίδας Le Soir.

Αξιωματούχοι του Κατάρ φέρεται να είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σημειώνεται πως οι Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή και σημαντική στρατηγική θέση».

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες της Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές των Βρυξελλών, όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την έρευνα για πιθανές υποθέσεις διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά πουθενά στην ΕΕ. Οι αρχές έχουν την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Σοσιαλδημοκράτες: Η ανακοίνωση μετά τις καταγγελίες για διαφθορά σε θεσμικά όργανα της ΕΕ

«Στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» τονίζει ότι τηρεί η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τις «εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», μετά τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Είμαστε θορυβημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παίρνουμε στάση μηδενικής ανοχής για τη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη της υπόθεσης. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες», τονίζει η Ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση προσθέτει, επίσης, ότι: «Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα σχετικά μετην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Τέλος κι από τους Ευρωσοσιαλιστές

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (09/12) η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών S&D ανακοίνωσε ότι διέγραψε την Εύα Καϊλή από την ομάδα του. «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες» ήταν η ανακοίνωσή τους.

Πηγή: newsbeast.gr