Ο Όλαφ Σολτς υποδέχτηκε με στρατιωτικές τιμές τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και υπέγραψαν μια σειρά από κρίσιμες συμφωνίες, που στόχο έχουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις ΓερμανίαςΓαλλίας, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τη Γερμανία και τη Γαλλία ως «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα προστατεύει τους πολίτες στις δύο χώρες» έκανε λόγο η κυρία Μπορν, αναφερόμενη στην κοινή δήλωση, η οποία αναφέρει ότι η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και η Γερμανία από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023.

Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία. Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμη στο υπό ανάπτυξη γερμανογαλλικό αεροπορικό σύστημα μάχης, διαβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Η συμφωνία της κυβέρνησης επετεύχθη, η συμφωνία των εταιριών έχει τεθεί σε ισχύ και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Πηγή: newsbeast.gr