Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά περίπου τρία δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (289 εκατ. ευρώ) φέτος, για να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σκοπός είναι «να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στο Γκότλαντ», το μεγαλύτερο νησί της χώρας, «να αυξήσουμε τον αριθμό» των στρατιωτικών, «να αυξήσουμε τα εφόδιά μας σε καύσιμα και πυρομαχικά», καθώς και να βελτιωθεί ο «εφοδιασμός με υλικά και οχήματα», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, σύμφωνα με σουηδικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της είναι να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ το ταχύτερο δυνατό και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η Σουηδία παρόλο που παραδοσιακά τάσσεται εναντίον του να θέσει υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ, βλέπει την κυβέρνησή της να δέχεται πιέσεις και από το εσωτερικό αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την αλλαγή τη κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%, ενώ το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην προοπτική αυτή μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό στο 22%, αναφέρει η δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον, δήλωσε πως ένα αίτημα της Σουηδίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιούσε την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Εάν η Σουηδία επέλεγε να στείλει ένα αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και θα αύξανε την ένταση», είπε στους δημοσιογράφους η Σουηδή πρωθυπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr