Ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από ένα μακροσκελές κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «κατακεραύνωσε» την Κάτια Δανδουλάκη και την Ελένη Ράντου.

Ο λόγος είναι η 48ωρη απεργία που έγινε με αφορμή το ΠΔ της κυβέρνησης που θέλει να υποβαθμίσει τα πτυχία των δραματικών σπουδών.

Οι δύο καλλιτέχνιδες κράτησαν ανοιχτά τα θέατρά τους, παρότι οι συνάδελφοί τους έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

«Ακούσαμε με έκπληξη την αγαπητή και σεβαστή σε όλους μας Κάτια Δανδουλάκη που κράτησε ανοιχτό το θέατρο της την μέρα της μεγάλης απεργίας όλων των καλλιτεχνών (αναφαίρετο δικαίωμα στον κάθε πολίτη να μην συμφωνεί με απόφαση των οργάνων) ότι αυτό έγινε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Κρίμα είναι να μας κατατάσσει όλους ότι μόνο μέλημα έχουμε την εργαλειοποίηση των προβλημάτων γιατί έρχονται εκλογές! Μα πριν τις εκλογές η Κυβέρνηση έφερε το χάος με το ΠΔ της. Δεν το φέραμε εμείς! Εξάλλου ακόμα και οι ηθοποιοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα είναι στους δρόμους και αυτοί! Αυτό λέει πολλά.

Επίσης οι 4 ηθοποιοί που παίζουν μαζί της (που σημειωτέιν δεν συμμετείχαν στην Γ.Σ. όπου ενδεχομένως θα μας ανέπτυσσαν τον προβληματισμό τους) θα μπορούσαν απλά να μην πάνε στο Θέατρο κ να της πουν ότι συμμετέχουν στην απεργία. Δεν το έκαναν από φόβο; Να μην την κακοκαρδίσουν; Μα όταν ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι του metoo πώς φοβούνται να της πουν το αυτονόητο; Ούτε εμείς θέλουμε να κλείνει ο πολιτισμός, αλλά όταν αυτός είναι ο μόνος ηχηρός δρόμος για να στείλεις μηνύματα δεν έχεις παρά να το κάνεις!

Όσο για την αγαπητή και αξιόλογη Ελένη Ράντου που επίσης κράτησε ανοιχτό το θέατρό της παίζει μόνη της κι είναι η ίδια παραγωγός κι όχι μέλος του ΣΕΗ».

Ακούσαμε με έκπληξη την αγαπητή και σεβαστή σε όλους μας Κατια Δανδουλακη που κράτησε ανοιχτό το θέατρο της την μέρα…

Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Friday, February 3, 2023

Κάτια Δανδουλάκη: «Μου φαίνεται τρελό και υποτιμά την νοημοσύνη μου»

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Κάτιας Δανδουλάκη, στις οποίες εξηγούσε τους λόγους που δεν έκανε απεργία στο θέατρο, στο οποίο παίχτηκε κανονικά η παράσταση «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου».

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός είπε: «Αυτά τα θέματα, που είναι πολύ μεγάλα, δεν λύνονται στο πόδι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειάζεται μια πάρα πολύ γερή ενημέρωση και να καταλάβουμε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τον στόχο. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει 20 και χρόνια και βρέθηκε να γίνει μια απεργία, επειδή συμφωνούμε όλοι; Συμφωνώ, είμαι ιδιώτης παραγωγός, αλλά είμαι και ηθοποιός. Βρέθηκε αυτή η στιγμή, όταν το θέατρο πεθαίνει στην κυριολεξία, όταν παίζουμε κι έχουμε κηδέψει τη μητέρα μας, τον πατέρα μας, τους αδερφούς μας και έχουμε παίξει με 40 πυρετό».

Και πρόσθεσε: «Ποιος λόγος θα με κάνει να κλείσω ένα θέατρο, που είναι ναός. Καταρχήν, δεν έχω κάτι να διαμαρτυρηθώ, γιατί όλοι συμφωνούμε. Μου φαίνεται τρελό και υποτιμά τη νοημοσύνη μου. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται. Δεν έχει στόχο. Μου φταίει κάποιος και πάω και σκοτώνω κάποιον άλλον; Κλείνω ποιο θέατρο; Το πονεμένο; Από μικρή δεν τα καταλάβαινα αυτά. Μη μου πουν ότι δεν είμαι μαζί με τους συναδέλφους. Δεν έχει λογική. Πρέπει να γίνει απεργία τώρα και μάλιστα διήμερη; Ας κάτσουμε να σκεφτούμε… Άντε μία ημέρα κάνουμε απεργία. Δύο; Άντε και τρίτη; Όχι, ευχαριστώ. Το θέατρο δεν είναι για να βγαίνουμε στη σκηνή, ούτε να κάνουμε κήρυγμα ούτε να τους λέμε τα προβλήματά μας. Αυτά λέγονται στα υπουργεία, στους δρόμους. Το θέατρο δεν το αγγίζουμε. Η στάση μας είναι πολιτική, όχι κομματική και όχι ξαφνικά δύο μήνες πριν τις εκλογές».

Ελένη Ράντου: Η απάντησή της στον Σπύρο Μπιμπίλα και την απόφαση να απέχει από την απεργία των ηθοποιών

Η Ελένη Ράντου με τη σειρά της έδωσε τη δική της απάντηση στον Σπύρο Μπιμπίλα το βράδυ της Παρασκευής (3/2), εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους δεν ακολούθησε την απόφαση του Σωματείου, κάτι για το οποίο δέχθηκε και προσωπικά πυρά τις τελευταίες ώρες από συναδέλφους της.

Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια, που την φετινή σεζόν παρουσιάζει μονόλογο στο θέατρο Διάνα, αποφάσισε να παίξει κανονικά για το κοινό την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στην ανάρτησή της στο Facebook τόνισε πώς δεν είναι υπέρ της υποβάθμισης των πτυχίων, αλλά ενάντια στον τρόπο που διεκδικείται το δίκαιο. «Το ερώτημα για το αν το κλείσιμο των θεάτρων είναι μοχλός πίεσης της εκάστοτε κυβέρνησης, ή αν πυροβολούμε τα πόδια μας με αυτόν το τρόπο, είναι μια άλλη κουβέντα, για άλλη στιγμή» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενό της.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η ίδια παραχώρησε τον θεατρικό της χώρο το πρωινό της πρώτης ημέρας της απεργίας προκειμένου να λάβει χώρα η έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΕΗ.

Πηγή: newsbeast.gr