Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα έξω από την προεδρία, ζήτησαν να αποχωρήσουν από την εξουσία ο αρχηγός του κράτους και ο μεγαλύτερος αδελφός του Μαχίντα Ρατζαπάξα, ο πρωθυπουργός της χώρας, προσάπτοντάς τους καταστροφική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της χειρότερης από την ανεξαρτησία της νήσου.

Η Σρι Λάνκα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βιώνει ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης-καυσίμων, φαρμάκων-και ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Αρκετοί διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την προεδρία.

Ο αρχηγός του κράτους παραμένει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εντός της οχυρωμένης προεδρικής κατοικίας, κάπου 300 μέτρα από το γραφείο του, με τους διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει τον χώρο γύρω από τα δύο κτίρια.

«Γκότα πήγαινε σπίτι σου», φώναζαν διαδηλωτές.

Το κυβερνών κόμμα στη Σρι Λάνκα αναγκάστηκε να ακυρώσει τη δική του συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά. Η αστυνομία ανέφερε ότι οι περισσότεροι υπουργοί παρέμειναν σπίτια τους υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση.

Ο πρόεδρος ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση εναντίον της νέας κυβέρνησής του, που ανασχημάτισε πρόσφατα, εντός της εβδομάδας. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις εκκλήσεις του να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση.

Πηγή: newsbeast.gr