Βγαίνει σταδιακά από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σρι Λάνκα, μέτρο που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Η έκτακτη ανάγκη θα διαρκέσει και αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίγκε δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση εξαίρεσης, καθώς η χώρα έχει «σταθεροποιηθεί».

Βυθισμένη σε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση η νήσος παρέλυσε από την 9η Απριλίου,όταν άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λόγω των ελλείψεων προϊόντων πρώτης ανάγκης, ιδίως καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων. Η κρίση έφθασε στο απόγειό της στις 9 Ιουλίου όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να εγκαταλείψει τη χώρα, να καταφύγει στη Σιγκαπούρη και να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε, που διαδέχθηκε τον κ. Ρατζαπάξα, διεμήνυσε πως θα λάμβανε εξαιρετικά σκληρά μέτρα εναντίον «όλων των ταραχοποιών». Όμως σήμερα διαπίστωσε πως «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δεν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού εκπνεύσει αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Η κατάσταση εξαίρεσης είχε επιβληθεί τη 18η Ιουλίου από τον ακόμη τότε υπηρεσιακό αρχηγό του κράτους, που θεωρητικά έχει δικαίωμα να ανανεώνει το μέτρο κάθε μήνα. Ο διορισμός του κ. Βικρεμεσίγκε, έξι φορές πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 20 Ιουλίου.

Διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Το Κολόμπο διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη σύναψη δανειακής σύμβασης 3 δισεκ. δολαρίων, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα το αξιόχρεο της νήσου στη βαθμίδα D, που σημαίνει χρεοκοπία, καθώς το Κολόμπο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος του αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters, το DPA και το AFP.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν υπόπτους χωρίς εντάλματα και στην κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα ακόμη και αν δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της τάξης.

Πηγή: newsbeast.gr