Στην σκιά της πληθωριστικής έκρηξης που περιορίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αύξηση δαπανών για φέτος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας για το ρεύμα έχει φτάσει τα 380 ευρώ και στο φυσικό αέριο τα 200,8 ευρώ ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 225 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα, αλλάζει δραστικά ο λογαριασμός της επιβάρυνσης, που ανεβαίνει πάνω τα 1,2 δισ. ευρώ καθώς το ράλι συνεχίζεται και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να βάζει περισσότερα για να το αναχαιτίσει. Το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης θα φανεί στο πρωτογενές έλλειμμα, που κινείται αυξητικά και μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ από 2% που είναι η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αντίβαρο στις αυξημένες πιέσεις για δαπάνες είναι τα έσοδα, με την κυβέρνηση να ποντάρει κυρίως στον τουρισμό, ο οποίος φέτος πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο με τις εισπράξεις να εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από το 80% ή τα 14-15 δισ. ευρώ του 2019, προσεγγίζοντας ακόμα και τα 16 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν φτάνει μόνο ο τουρισμός για να κάνει τη διαφορά στα ταμεία. Θα πρέπει και οι εισπράξεις από τους φόρους να μην πέσουν σε ταχύτητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους εισρέει στα κρατικά ταμεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επειδή όμως φέτος η εισπραξιμότητα των φόρων είναι το κλειδί για τα ενεργειακά αντίμετρα, κάθε μήνας από δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών καίγονται στη φωτιά των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούλιο δεν αναμένεται σημειώσει κάποια ουσιαστική αποκλιμάκωση διατηρώντας έτσι την δυναμική του κοντά στην περιοχή του 12%.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6%, ενώ ήδη ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.

Κρας τεστ για τον προϋπολογισμό αποτελούν τα έσοδα από φόρους που μπήκαν στα κρατικά ταμεία τον Ιούλιο με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι έχουν κινηθεί πάνω από το στόχο 4,85 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα 4,3 δισ. ευρώ που θέλει να εισπράξει για τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημιουργηθούν τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις από το φθινόπωρο καθώς ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.

Επίσης, μήνας-βαρόμετρο θεωρείται και ο Σεπτέμβριος, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στο πρώτο δεκαήμερο που θα δώσει στίγμα για τις αντοχές των νοικοκυριών μετά τις διακοπές και θα φανούν οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση εσόδων 5,5 δισ. ευρώ που είναι στη λίστα με τις υψηλότερες συγκομιδές για τη φετινή χρονιά. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής σοδειάς ψηλώνει στα 5,4 δισ. ευρώ και στο Γενικό Λογιστήριο δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση των εσόδων.

Πηγή: newsbeast.gr