Ευρωπαϊκές απαντήσεις στις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα, οξεία, διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση, από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική».

«Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί  από μόνο του  να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται» υποστήριξε ο Χρήστος Σταϊκούρας για να προσθέσει ότι «απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση».

Σύμφωνα με τον υπουργό «η ελληνική κυβέρνηση, με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις, επιδιώκει αυτές τις ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Όπως είναι:

  • οι παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,
  • η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
  • η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας,
  • η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων,
  • η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων, 
  • η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας. “Θολώνει” τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει τη διεθνώς καλή εικόνα της.

Όπως καταδείχθηκε από τις διμερείς, παραγωγικές συναντήσεις μας με τις ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πηγή: newsbeast.gr