Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέτρα που εξειδίκευσε στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως για τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την τακτική καταβολή θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης, μέτρο που αφορά περίπου 482.00 ευάλωτους πολίτες, που ανήκουν σε πάνω από 256.000 νοικοκυριά.

Το ποσό που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ανέρχεται σε 200 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος

Επίσης, ανακοινώθηκε υποχρεωτική μείωση 40% των ενοικίων επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά και της πρώτης κατοικίας εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή. Αυτή τη φορά, από τον Νοέμβριο, η μισή ζημία θα καταβάλλεται άμεσα και απευθείας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Επίσης, διευρύνεται το φάσμα των επιχειρήσεων που μπορούν να μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε: 

  1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται μπορούν να μπουν σε προσωρινή αναστολή και δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το διάστημα αυτό το κράτος καλύπτει αναλογικά ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του μισθού.
  2. Παρέχεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για εργαζόμενους σε αναστολή, ισχύει και αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.
  3. Δανειολήπτες που πλήττονται έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα».
  4. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει στην πρώτη κατοικία εργαζομένων σε αναστολή. Από Νοέμβριο η μισή ζημία θα καταβάλλεται άμεσα και απευθείας στους ιδιοκτήτες.
  5. Ανατστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών επιχειρήσεων που πλήττονται και οι οποίες έληγαν τον Δεκέμβριο.
  6. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δικαίωμα έχουν όλες ανεξαρτήτως αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθερων επαγγελιών και επιστημόνων με ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.
  7. Για τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με την τακτική καταβολή θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr