Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και τόνισε ότι αποφεύγει συστηματικά την κοστολόγηση των προτάσεών του, γιατί αυτά που λέει είναι εκτός ρεαλισμού. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τονίζοντας ότι όλα εξετάζονται και τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Γιαννακοπούλου, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για αναποτελεσματική, αποτυχημένη, αδιέξοδη και ιδεοληπτική πολιτική, ενώ έκαναν λόγο για παραποίηση και επιλεκτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση.

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γιαννακοπούλου: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα και ταραχή, για να κάνει ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνει ο Έλληνας και να παραποιεί τα στοιχεία. Κάνετε επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων για να πείτε το ποίημά σας, με το μότο της αυταρέσκειάς σας, ότι ‘όλα καλά τα κάνουμε, όλα τέλεια’», ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, και πρόσθεσε:

«Μας εγκαλέσατε ότι κινδυνολογούμε, και λαϊκίζουμε. Η ωραιοποίηση της κατάστασης έχει όμως ένα όριο. Το τσουνάμι της ακρίβειας είναι κινδυνολογία; Είναι λαϊκισμός; Ότι από την ενεργειακή ακρίβεια βάλλονται κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα;».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, η κ. Γιαννακοπούλου τον κατηγόρησε ότι, «επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχής στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

ΒΟΥΛΗ

Σταϊκούρας: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί τα πάντα

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό και μη ρεαλιστικές προτάσεις.

«Αποφύγατε πάλι την κοστολόγηση γιατί αυτά που λέτε είναι εκτός ρεαλισμού. Δεν άκουσα τίποτα για την κοστολόγηση των μέτρων. Πόσο δημοσιονομικό κόστος έχουν θα απαντήσετε;», αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύεται ο λαϊκισμός και η κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια μεγάλη σε ένταση και έκταση ενεργειακή κρίση, μεγαλύτερη από τις αρχικές ευρωπαϊκές εκτιμήσεις. Μας είπατε δεν φτάνουν αυτά. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αξιολογεί τα πάντα, και το ΦΠΑ, συνεκτικά και συλλογικά, στη βάση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια. Εσείς προσπεράσατε και τις μόνιμες μειώσεις φόρων».

Απαντώντας στον κ. Κατρίνη και στις κατηγορίες του «για αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης», ο κ. Σταϊκούρας, είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες έλεγε ο Προϋπολογισμός ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 70 εκατομμύρια και τον μειώσαμε 350 εκατομμύρια. Και είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα; Χθες και σήμερα βγήκαν αυτά τα στοιχεία και αποτυπώνεται ότι, όχι μόνο δεν είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα, αλλά εξασφαλίζουμε εξαιτίας της καλής δημοσιονομικής πορείας της χώρας, δημοσιονομικό χώρο, για να κάνουμε, όχι παροδικές μειώσεις φόρων που θέλετε εσείς, αλλά μόνιμες μειώσεις φόρων που θέλουμε εμείς, και το κάναμε χθες.

Λέτε είμαστε “δεμένοι χειροπόδαρα” όταν το 70 γίνεται 350, δηλαδή ουσιαστικά γίνεται πολλές φορές περισσότερο, πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

«Εμείς – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας – έχουμε μια ευθύνη για να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα. Και ναι, εξετάζουμε και τις μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όλα τα έχουμε εξετάσει. Έχω πει εδώ και έναν μήνα, πόση είναι η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί για παράδειγμα – όχι ο μηδενισμός, αλλά η μείωση. Έχω πει ταυτόχρονα όμως, ότι εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να είμαστε απολύτως ασφαλείς. ‘Αρα όλα αξιολογούνται, στον βαθμό όμως που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα προέρχονται από τον παρανομαστή, από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ανάλογα με τους στόχους που θα καταλήξουμε, και εργαζόμαστε ώστε οι στόχοι να είναι πολύ χαμηλότεροι, θα αξιοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, την υγεία και άλλους κλάδους. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πολιτικές με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα, πάντα κοντά στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη και προσμετρώντας ότι έχουμε μία ευθύνη για το σήμερα και το αύριο, για το σήμερα και τις επόμενες γενεές», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: newsbeast.gr