Σε έξι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

1. Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, για να καλυφθεί μέρος των ανατιμήσεων. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για όλο το 2022. Οπότε, θα απαιτηθούν περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Βελτίωση διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Όπως π.χ. με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από την οποία επέρχεται ελάφρυνση 1 δισ. ευρώ στα φυσικά πρόσωπα εφέτος. 

3. Αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι «γενναία, αλλά ρεαλιστική».

4. Στοχευμένες ενέργειες προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, με την «επιταγή ακρίβειας». Οι αποφάσεις, είπε, θα ληφθούν προς το τέλος του μήνα.

5. Ριζικές αποφάσεις στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

6. Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους (χρέος και έλλειμμα). Η Ελλάδα έχει καταθέσει γραπτώς σχετικό αίτημα από τις 15 Νοεμβρίου πέρυσι και προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται και άλλα κράτη – μέλη. Εάν αυτό συμβεί, είπε ο υπουργός, δημιουργείται μελλοντικά σημαντικός δημοσιονομικός χώρος επ’ ωφελεία των πολιτών.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τις σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά, «ψυχραιμία, είμαστε σε πόλεμο. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Η εικόνα είναι πως κάθε ημέρα είναι δυσμενέστερη από την προηγούμενη». 

Πηγή: newsbeast.gr