Η οικογένεια, φίλοι και παλαιοί συνεργάτες, αλλά και πλήθος θαυμαστών του Σταμάτη Κόκοτα τον αποχαιρέτησαν νωρίτερα σήμερα στον ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο κοιμητήριο του Ζωγράφου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, φανερά φορτισμένος, ο γιος του Δημήτρης, «στην καρδιά του είχε πάντα μια θέση για όλους που πήγαιναν να τον δουν, να τον ακούσουν, να τον χειροκροτήσουν, χωρίς να τους γνωρίζει καν, ήταν βιοπαλαιστές, τους άπλωνε το χέρι».

Δίπλα στον Δημήτρη Κόκοτα, βρίσκονταν οι δύο αδελφές του Έλλη και Μαριάννα, καθώς και η δεύτερη σύζυγος του, Εύα και όπως ο ίδιος ανέφερε «υπήρξε ένας καταπληκτικός πατέρας, μας έδωσε πάρα πολλή αγάπη. Μας έμαθε να αγαπάμε τον κόσμο και να αγαπάμε τον εαυτό μας».

«Καλό ταξίδι αγαπημένε μας συνάδελφε» ανέγραφε το στεφάνι της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, εκπρόσωπος της οποίας προσφώνησε επικήδειο στον οποίο είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε εδώ για να σε αποχαιρετήσουμε, να αποχαιρετήσουμε τον άνθρωπο με το ζεστό χαμόγελο, τον γνήσιο καλλιτέχνη, που πρόσφερε απλόχερα μέσα από το ταλέντο του αμέτρητες χαρές και συγκινήσεις. Τα τραγούδια και οι ερμηνείες σου αποτελούν ένα θησαυρό για το νεότερο ελληνικό τραγούδι και το μουσικό μας πολιτισμό».

Από νωρίς το πρωί στον ναό έφτασαν στεφάνια από φίλους, καλλιτέχνες και εκπροσώπους της πολιτείας. «Στον παράδεισο, να τραγουδάς στους αγγέλους» ήταν το μήνυμα στο στεφάνι που απέστειλε η Άντζελα Δημητρίου. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των τραγουδιστών «Ερατώ», η MINOS EMI, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, η ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οικογένεια Μενιδιάτη, η Μαρίνα Αλεξανδρή Θεοχαράκη είναι μόνο κάποιοι από όσους θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του Σταμάτη Κόκοτα αποστέλλοντας στεφάνι.

Ο Σταμάτης Κόκοτας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών το Σάββατο, μετά από νοσηλεία στο Ασκληπιείο Βούλας. Προς τιμήν της συνεισφοράς του στο λαϊκό τραγούδι και καθώς για χρόνια ήταν κάτοικος της περιοχής Ζωγράφου αλλά και διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της, ο δήμος ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα οι μακριές φαβορίτες, όμως, κυρίως, «η κρυστάλλινη φωνή» όπως ανέφεραν αρκετοί παλαιοί φίλοι του που συγκεντρώθηκαν στο κοιμητήριο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και κατά τη διάρκεια της δισκογραφικής του διαδρομής συνεργάστηκε με εξαιρετικά σημαντικού συνθέτες και στιχουργούς της Ελλάδας, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος.
Στο βιβλίο συλλυπητηρίων διακρίνονταν τα μηνύματα απλών ανθρώπων, τις ζωές των οποίων συντρόφευσε και θα συνεχίσει να συντροφεύει με τα τραγούδια του. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε ένας από αυτούς «καλό παράδεισο κύριε Σταμάτη Κόκοτα. Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω;».

Τα συγκινητικά λόγια του Δημήτρη Κόκοτα

Ο Δημήτρης Κόκοτας εκφώνησε τον επικήδειο λόγο για τον πατέρα του και τα λόγια του ήταν ανατριχιαστικά. «Ήμασταν το στήριγμά του. Έτσι μας έμαθε, να αγαπάμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Ο Σταμάτης είχε πάντα μια θέση στην καρδιά του για όσους πήγαιναν να τον δουν, να τον ακούσουν, να τον χειροκροτήσουν κι ας μην τους ήξερε καν… Για όσους ήταν στον δρόμο» είπε αρχικά ο Δημήτρης Κόκοτας και ξέσπασε σε κλάματα.

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνέχισε με δυσκολία να μιλάει για τον πατέρα του.

«Ήταν βιοπαλαιστής. Ήταν ευγενικός πάντα. Είχε φροντίσει για την ψυχή του. Έκανε αγαθοεργίες, ελεημοσύνες, ανεγέρσεις ναών σε ορφανοτροφεία. Είχε φροντίσει… Ξεγέλασε και τον θάνατο γιατί ο Σταμάτης για μένα είναι πάντα εδώ, θα είναι πάντα εδώ… Θα ζει σίγουρα μέσα από τις καρδιές όλων μας, τη σκέψη μας. Όλοι θα συζητάμε συνέχεια για τον πατέρα μας, θα τον ακούμε και θα είναι πάντα εδώ πνευματικά να με στηρίζει. Είχε πάντα έναν καλό λόγο για όλο τον κόσμο. Τους ένιωθε όλους φίλους του» είπε.

Πηγή: newsbeast.gr