Σταθεροποίηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ η πορεία του αριθμού των κρουσμάτων είναι ελαφρά πτωτική, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γιατρός του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη Φλώρινα όπου, όπως είπε, «υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ακόμη έχουμε αυξημένα νούμερα». «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι κλειστές δομές οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε ευάλωττα άτομα, όπως είναι τα γηροκομεία, τα ψυχιατρεία» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δομή μεταναστών στο Βελβεντό, επισήμανε ότι βρίσκεται σε lockdown για δύο εβδομάδες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανησυχίας και ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης σημείωσε ότι οι προσπάθειες όλων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις περιοχές της Φλώρινας αλλά και των Γρεβενών.

Σε ό,τι αφορά τα εκτρεφόμενα ζώα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι «τελικά δε βρέθηκε μετάλλαξη του ιού, συνεπώς ο ιός που είναι υπεύθυνος για την προσβολή των γουνοφόρων ζώων είναι εκείνος που μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα ζώα και δεν έχει μεταλλαχθεί, όπως έχει συμβεί στη Δανία, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο».

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι ειδικοί έλεγχοι που γίνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μετά και την ολοκλήρωση της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων και τη θανάτωσή τους για τη λήψη του δέρματος, στα εναπομείναντα ζώα που θα διατηρηθούν από τους εκτροφείς για αναπαραγωγή.

«Έχει καθιερωθεί ένα σύστημα διαχείρισης βιοασφάλειας, με αυξημένα μέτρα επιτήρησης, παρακολούθησης και προστασίας αυτών των εκτροφών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εκτροφής» είπε και έκανε λόγο για μια καινοτόμο εφαρμογή που προέκυψε στην Δυτική Μακεδονία, όμως θα καθιερωθεί για το σύνολο της χώρας μας.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κτηνίατρος, Κατερίνα Δαδαμόγια, ανέφερε ότι γίνονται rapid tests στους εκτροφείς και τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί λαμβάνονται δείγματα και από ζώα και αν και εκείνα βγουν θετικά, μπαίνουν οι εκτροφές σε κατάσταση επιτήρησης. Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της έδρας Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα εξετάστηκαν τριακόσιοι εργαζόμενοι και τα θετικά κρούσματα ήταν 19.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι γενικότερα η Περιφέρεια υποστηρίζει με υλικά και μέσα τη λειτουργία των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία ώστε να πυκνώσουν οι έλεγχοι.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραγγελθεί πέντε χιλιάδες rapid test που θα διατεθούν για στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Επίσης η Περιφέρεια θα υποστηρίξει μια δομή διευκόλυνσης των ομάδων του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη ώστε οι πολίτες να προσέρχονται οργανωμένα σε συγκεκριμένο χώρο. Αντίστοιχες δομές θα γίνουν και στις υπόλοιπες πόλεις για την επιτάχυνση και την αύξηση των ελέγχων.

«Το μήνα που διανύουμε έγιναν πάνω από 3.000 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 442 θετικά κρούσματα» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης. Εξάλλου έγινε γνωστό ότι ομάδες του ΕΟΔΥ αρχικά της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης θα δώσουν στη δημοσιότητα τηλεφωνικές γραμμές για τον προγραμματισμό των ελέγχων σε άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες και ιατρικές εξετάσεις.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης επισήμανε ότι χίλια τεστ PCR θα προσφερθούν από ιδιώτες γιατρούς της πόλης της Κοζάνης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν αυτή την εξέταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα

Σχετικά με τις μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της λειτουργικότητάς τους καθώς, όπως είπε, οι μονάδες αυτές «δοκιμάζονται την περίοδο αυτή και αρκετές έχουν φτάσει και στα όριά τους». «Είμαστε σε μια φάση που υποστηρίζουμε την έναρξη λειτουργίας των μονάδων αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας στην πόλη της Κοζάνης. Πιστεύω ότι αυτό θα καταστεί εφικτό σύντομα» πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr