Με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση εορτάστηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης από τη βουλγαρική κατοχή (14 Μαΐου 1920), παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του διοικητή Δ΄ΣΣ αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου.

«Σήμερα ο Ελληνισμός έχει τη σκέψη του στην Αλεξανδρούπολη. Τιμά εκείνους που έδωσαν αγώνες για την Ελλάδα, για τα δίκαια του έθνους μας. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση. Οι Έλληνες επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονες, ωστόσο δεν αφήνουμε χώρο ανοιχτό για υποχωρήσεις και για παραχωρήσεις. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα και τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Την ίδια στιγμή ενδυναμώνουμε, ενισχύουμε, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες και παράλληλα δίνουμε ισχύ, ενδυναμώνουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δίνουμε δύναμη ακόμα περισσότερο στη στρατιωτική ισχύ, όπως κάναμε πρόσφατα στη Βουλή με την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Δίνουμε στην Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό και ενεργειακό ρόλο. Με αίσθημα ευθύνης, εθνικής αυτοπεποίθησης προχωρούμε μπροστά. Είμαστε υπερήφανοι, είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης μετά το πέρας της παρέλασης.

Δήλωση του Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Στ. Καλαφάτη στην Αλεξανδρούπολη για τα Ελευθέρια της πόλης (14/5/2022)

Ο Ελληνισμός στρέφει σήμερα τη σκέψη του στην Αλεξανδρούπολη που γιορτάζει την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Τιμά εκείνους που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία, για την Ελλάδα, για τα ιδανικά του Έθνους μας.Στέλνουμε, ταυτόχρονα, μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση. Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Έχουμε, όμως, κλειστό το δρόμο των υποχωρήσεων και των παραχωρήσεων. Δεν υποχωρούμε και δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη γη, τη θάλασσα, τον εθνικό εναέριο χώρο μας.Ενισχύουμε ταυτόχρονα τις διεθνείς συμμαχίες μας και ενδυναμώνουμε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρώντας σε συμφωνίες, όπως αυτή που μόλις κυρώσαμε με τις Η.Π.Α. Δίνουμε νέο και πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και ενεργειακό ρόλο στην Αλεξανδρούπολη.Με εθνική αυτοπεποίθηση, πιο ισχυροί από ποτέ, προχωρούμε μπροστά. Περήφανοι και αισιόδοξοι. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.

Posted by Stavros Kalafatis on Saturday, May 14, 2022

Αρχηγός ΓΕΣ: Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά

Τη γεωστρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης και την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, δηλώνοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που είμαι σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στον εορτασμό της πόλης. Γιορτάζουμε 102 χρόνια από την απελευθέρωση. Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη προόδευσε και το μικρό χωριό πλέον έγινε μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, ο ελληνικός στρατός είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά και εκπέμπω ένα μήνυμα ετοιμότητας και αξιόπιστης αποτροπής. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας από κάθε απειλή. ‘Αλλωστε, η παρέλαση που είδαμε προηγουμένως, αποδεικνύει το ηθικό που έχει ο ελληνικός στρατός».

Πηγή: newsbeast.gr