Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη, με τις χώρες να αγωνιούν τόσο για το πώς και πόσο θα αντέξουν τα συστήματα υγείας να σηκώσουν το βάρος, αλλά και για τις οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργούνται τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματ είναι η Γαλλία.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε σήμερα πως η κρίσιμη για τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να διασωθεί, με την προϋπόθεση πως οι πολίτες θα τηρήσουν τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί για το τρέχον lockdown με στόχο τη μείωση της μετάδοσης.

«Αυτό που επιθυμώ είναι να μπορέσουμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο για το λιανεμπόριο… Αυτό που θα υπαγορεύσει την απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι η προστασία της ασφάλειας του γαλλικού πληθυσμού», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό BFM Business.

«Μπορούμε να έχουμε έναν δυναμικό Δεκέμβριο», αν ο πληθυσμός τηρήσει τις τρέχουσες οδηγίες, πρόσθεσε σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χθες, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ο Μαρκ Φενό, υφυπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, δήλωσε πως η Γαλλία δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιτρέψει να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα που πωλούν «μη απαραίτητα» αγαθά, καθώς οι προσπάθειες για να μειωθεί η μετάδοση της Covid-19 πρέπει να συνεχισθούν.

Μια επικαιροποίηση των κανόνων γι’ αυτές τις επιχειρήσεις αναμένεται αργότερα σήμερα, όταν ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δώσει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση σχετικά με την Covid-19 στη χώρα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου εθνικού lockdown.

Ωστόσο, ο Λεμέρ επέμεινε σήμερα πως «τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη». Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν σήμερα το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα προτείνει περαιτέρω βοήθεια για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που πλήττονται, με τη μορφή ανακούφισης όσον αφορά την καταβολή ενοικίων και πιστώσεις στις πληρωμές φόρων.

Πηγή: newsbeast.gr