Φωτιά έχουν πάρει τα μολύβια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να λύσουν τον γρίφο της νέας επιδότησης στα καύσιμα, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνουν δημοσιονομικά την ελληνική οικονομία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον με δυσοίωνα μηνύματα που «δείχνουν» ακόμα και ύφεση σε πολλές οικονομίες πολύ πιο στιβαρές από την δική μας. Οι μηχανές επίσης δουλεύουν στο φουλ έτσι ώστε να είναι έτοιμη την Τετάρτη, το αργότερο την Πέμπτη 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για το power pass το οποίο θα δώσει πίσω στους πολίτες μέρος από τα υπέρογκα ποσά που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να προσβλέπουν σε άμεσες αποφάσεις από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να περιμένει να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο…

Ψάχνοντας τον τρόπο

Πρατήριο καυσίμων

Αυτό στο οποίο δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην κυβέρνηση είναι στον τρόπο επιδότησης στα καύσιμα. Οι συσκέψεις είναι διαρκείς και πληροφορίες θέλουν να γίνονται ανακοινώσεις ακόμα και στο τέλος της εβδομάδας. Το Newsbeast σας έχει ήδη ενημερώσει για τα σενάρια που είναι στο τραπέζι. Το ευκταίο είναι να ακολουθηθεί και στην βενζίνη αυτό που ακολουθήθηκε στο diesel κίνησης, δηλαδή η επιδότηση στην αντλία. Όμως, αυτό που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου είναι ότι αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη για τον προϋπολογισμό.

Έτσι, προσανατολίζονται στο να επαναλάβουν τη λύση του fuel pass αυξάνοντας όμως το ποσό της επιδότησης και τη διάρκειά της.

Ο χρόνος πιέζει καθώς ήδη η βενζίνη έχει αγγίξει τα 2,5 ευρώ το λίτρο και στην Αττική και δεν διαφαίνεται τάση αποκλιμάκωσης.

Τετάρτη ή Πέμπτη ανοίγει το Power Pass

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Power Pass, στην οποία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι θα ανοίξει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες να ξεκινήσει η λειτουργία της, μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2022 ενώ τα ποσά της αποζημίωσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στον Ιούλιο και θα είναι από 18 έως 600 ευρώ.

Στην υπουργική απόφαση έχει εντοπιστεί ένα «αγκάθι» το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς χιλιάδες καταναλωτές κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός επιδότησης. Όπως επισημαίνουν, η υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Έτσι, αν ένας λογαριασμός έχει εκδοθεί την 1η Ιουνίου 2022 ακόμα και αν έχει περίοδο κατανάλωσης 31/1/22 – 29/5/22, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή.

Πηγή: newsbeast.gr