Στο πλαίσιο της κορύφωσης των εκδηλώσεων για την 81η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», έγινε, σήμερα, Κυριακή 15 Μαΐου, η αναπαράστασή της στο Οχυρό Ρούπελ.

Την αναπαράσταση παρακολούθησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων «Ρούπελ» χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου Μακαρίου, προσκλητήριο νεκρών καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της μάχης και της παράδοσης του Οχυρού Ρούπελ καθώς και παρουσίαση όλων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την 6η Απριλίου 1941.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ήρωες του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τις «Θερμοπύλες της Μακεδονίας» πολέμησαν για παναθρώπινες αξίες και τα αιώνια ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.

Για τον ηρωικό λοχία Δημήτριο Ίτσιο και στους δύο στρατιώτες του, που με ανυπέρβλητη γενναιότητα καθυστέρησαν σημαντικά την προέλαση του εισβολέα υποχρεώνοντάς τον σε βαρύ τίμημα, καθώς και στον θρυλικό διοικητή του Ρούπελ ταγματάρχη Δουράτσο ο οποίος στις εκκλήσεις για παράδοση αντέταξε το ιστορικό «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέλαβε τα κειμήλια του ηρωικού διοικητή του 3ου Λόχου «Μολών Λαβέ» του οχυρού Ρούπελ υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη από τρεις γενεές απογόνων του (τον υιό του Στέλιο Ζαχαριάδη, τον εγγονό του Περικλή Χριστοφιλόπουλο, και τον δισέγγονό του Νίκο Χριστοφιλόπουλο), τα οποία θα εκτίθενται και θα κοσμούν εφεξής το Στρατιωτικό Μουσείο του Οχυρού, διατηρώντας μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια ζωντανή την ιερή μνήμη της ιστορικής Μάχης των Οχυρών.

Πηγή: newsbeast.gr