Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για την περίπτωση που η Ευρώπη σταματήσει να αγοράζει ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη (29/3) η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βαλεντίνα Ματβιγένκο πρόσθεσε ότι, αν η Ευρώπη αρνηθεί να αγοράζει ρωσική ενέργεια, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να κατευθύνει τις προμήθειες προς ασιατικές αγορές, μεταξύ άλλων, μετέδωσε το TASS και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρωσία έχει ζητήσει οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο, μετά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όμως οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρνηθεί το αίτημα ενώ δεν προέκυψε κάποια κοινή θέση στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Αλλάζει τα δεδομένα ο «οικονομικός πόλεμος»

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε την Τρίτη (29/3) το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

“Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων”, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ρωσικό φυσικό αέριο

«Θα χρειαστεί να υπάρξει διάλογος για την ασφάλεια μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας

Ο Πεσκόφ σημείωσε παράλληλα ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να υπάρξει ένας διάλογος για την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τις «προσωπικές προσβολές» που δέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ασφάλειας και ούτω καθεξής».

Ο Πεσκόφ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε, χαρακτηρίζοντάς τες αναληθείς και σημειώνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός «πολέμου πληροφοριών».

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, αλλά είναι παρών σε αυτές, πρόσθεσε επίσης ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι είτε σήμερα είτε αύριο, Τετάρτη, θα γίνει σαφές αν υπάρχουν ελπίδες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Κατά τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν μια «σχεδόν άνευ προηγουμένου» άνοδο της υποστήριξης των Ρώσων στον Πούτιν και ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την «απόλυτη υποστήριξη» του πληθυσμού.

Πηγή: newsbeast.gr