Το καθιερωμένο βραβείο της Βουλής των Ελλήνων Ανθρώπινες Αξίες απένειμε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Άννα Ευθυμίου στην ταινία «Σχέδιο 75» (Plan 75) που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες βράδυ.

Η ταινία της Ιαπωνέζας κινηματογραφίστριας Τσι Χαγιακάουα (Chie Hayakawa), συμπαραγωγή Ιαπωνίας – Γαλλίας – Φιλιππίνων – Κατάρ 2022, επιλέχθηκε για βράβευση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής «για τη διεισδυτικότητα και την ευαισθησία με τις οποίες πραγματεύεται την απάνθρωπη αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας στις σύγχρονες κοινωνίες, μέσα από μια ιστορία ζωής και θανάτου που τοποθετείται δεξιοτεχνικά σε μια μελλοντική δυστοπία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στον χαιρετισμό του, που περιλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο του Φεστιβάλ, σημείωσε ότι «το βραβείο της Βουλής απονέμεται σε ταινίες που πέραν της καλλιτεχνικής αρτιότητας αναδεικνύουν αξίες που δίνουν ποιότητα και συνοχή στην ανθρώπινη ζωή και στην κοινωνική συνύπαρξη».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις φετινές τιμητικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, σημαντικό τμήμα του οποίου εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως η συμπρωτεύουσα «διαχρονικά διεκδικεί και κερδίζει τον δημιουργικό, συνθετικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο στον πολιτισμό, όπως και στις άλλες εκφράσεις της συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας, μετουσιώνοντας, όποτε χρειάστηκε, τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες σε δύναμη προόδου».

Πηγή: newsbeast.gr