Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 15:00, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν

Διαρκείς είναι οι συσκέψεις από χθες το βράδυ στο κυβερνητικό επιτελείο για τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης μετά την επιβολή των νέων μέτρων. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, το οποίο και θα μοιραστεί στους προϋπολογισμούς του 2020 και του 2021.

Έτσι, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την 4η φάση της. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου από τα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά σε τουλάχιστον 1-1,2 δισ. ευρώ ανάλογα και με το πόσες περιοχές θα κοκκινίσουν.

Όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο στηριχτεί ο επιχειρηματικός κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Σε αυτόν ανήκει η εστίαση, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Εκτιμάται τέλος, ότι θα επανέλθει το «υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων» με έμφαση στους πληττόμενους κλάδους, ενώ οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους και το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου εργασίας μέσω του προγράμματος Συν-εργασία αλλά και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Σε δυο στρατόπεδα οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς τον πρωθυπουργό κινήθηκαν σε δύο γραμμές. Μερίδα επιστημόνων προέκρινε την εισήγηση: α) Χρήσης μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού και β) Αναστολής όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, πρότειναν μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί
  • Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

    Υπήρχαν όμως και εκείνοι που ήταν υπέρμαχοι της πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή της εφαρμογής του μοντέλου της Γερμανίας, που προβλέπει κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ, λουκέτο σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, με εξαίρεση τα κομμωτήρια αλλά ανοικτά σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ιατρεία, κέντρα φυσικοθεραπείας, καθώς και επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου -με την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής.

Πηγή: newsbeast.gr