Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Νταν Μπρουλέτ (Dan Brouillette), είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, παρουσία του Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι πτυχές των διμερών ελληνοαμερικανικών ενεργειακών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διεύρυνση της παρουσίας στην Ελλάδα αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των έξυπνων δικτύων και της αποθήκευσης ενέργειας.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίσθηκε η σημασία των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ της χώρας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλων έργων ενεργειακών διασυνδέσεων που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις προοπτικές σύσφιξης των ενεργειακών σχέσεων Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας, την προοπτική ολοκλήρωσης του τερματικού επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, έργο που αναπτύσσει η ελληνική εταιρεία Gastrade, του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου και της ολοκλήρωσης του αγωγού ΤΑΡ με τον οποίο και εγκαινιάζεται η στρατηγική του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μπρουλέτ αναγνώρισαν επίσης τη σημασία που έχει η ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμμετοχής των ΗΠΑ στον Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου με την ιδιότητα του παρατηρητή όσο και στο πολυμερές πλαίσιο της διυπουργικής συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.

Της συνάντησης των δύο υπουργών Ενέργειας προηγήθηκε συνάντηση του κ. Μπρουλέτ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πηγή: newsbeast.gr