Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, προέτρεψε τους συναδέλφους της να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους προκειμένου να μην τα χάσουν μπροστά σε «αυταρχικούς ηγέτες» και σε «εκκολαπτόμενους δικτάτορες».

«Έχει γίνει απίστευτα δυσκολότερο και πολύ πιο επικίνδυνο για καθένα εξ ημών», είπε η Ρέσα σε δημοσιογράφους που την περίμεναν, νωρίτερα την Τετάρτη, να κατέβει από το αεροσκάφος στο Όσλο, όπου θα παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ. Η τελετή θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

Καταγγέλλοντας «τους ηγέτες με αυταρχικό στυλ» και τους «εκκολαπτόμενους δικτάτορες», που «θέλουν εμείς οι ίδιοι να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας», η συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κάλεσε τους δημοσιογράφους να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με το AFP.

«Να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα γεγονότα και να υπηρετούμε τους πολίτες»

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εάν όχι θα τα χάσουμε», τόνισε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα γεγονότα και να υπηρετούμε τους πολίτες», συμπλήρωσε η πρώην ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Η άφιξη στο Όσλο της Ρέσα, ηλικίας 58 ετών, δεν ήταν δεδομένη: ελεύθερη αυτή τη στιγμή με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της μετά την καταδίκη της για συκοφαντική δυσφήμιση το περασμένο έτος, αναγκάστηκε να ζητήσει την άδεια τεσσάρων δικαστηρίων για να πάει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο της, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Συγκινημένη κατά την άφιξή της στο Όσλο όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος, η οποία φόραγε μια μαύρη μάσκα, όπου αναγραφόταν στα αγγλικά η φράση «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», μετά βίας κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Κάνει τόσο κρύο, όμως κάνει τόση ζέστη», είπε.

Πηγή: newsbeast.gr