Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αυξάνει τις πιέσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. «Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική φάση του πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παράσχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει». Η στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη, είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ εξήρε την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) να εξοπλίσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οχήματα μάχης πεζικού Marder. Στη συνάντηση των συμμάχων στη βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν στις 20 Ιανουαρίου, θα πρέπει τώρα να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. «Οι πρόσφατες υποσχέσεις για εξοπλισμό βαρέως πολέμου είναι σημαντικές – και αναμένω περισσότερες στο εγγύς μέλλον».

Σχετικά με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, στον οποίο είχε επανειλημμένα αναφερθεί ο Σολτς, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων είναι χαμηλός». Η Κίνα και άλλες χώρες έστειλαν στη Ρωσία το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της κριτικής εξέτασης των κινεζικών επενδύσεων και προειδοποίησε για την εξάρτηση: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που κάναμε με το ρωσικό φυσικό αέριο».

Πηγή: newsbeast.gr