«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας και πρέπει να αναδιατάξουμε τη συλλογική μας άμυνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών της Συμμαχίας, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας ανέθεσαν στους στρατιωτικούς διοικητές να αναπτύξουν δυνάμεις σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, κυβερνοχώρο και διάστημα. Όπως εξήγησε, στην ξηρά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση επιφυλακής, με περισσότερο εξοπλισμό, στον αέρα θα προστεθούν περισσότερες δυνάμεις και θα ενισχυθεί η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, ενώ στη θάλασσα θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερα υποβρύχια, μαχητικά πλοία σε «μόνιμη βάση».

«Όλα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα», συνέχισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε όλους τους συμμάχους να επενδύσουν το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ τους, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις της Γερμανίας και της Δανίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή κατά μήκος της Συμμαχίας», σημειώνοντας ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη και 40.000 στρατός υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με τη στήριξη εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων.

French armoured vehicles brought to Romania as part of the NATO Response Force deployment. French military personnel and vehicles from the NATO Response Force, including VABs and AMX-10RCs arrive at Mihail Kogãlniceanu International Airport in Romania. - Photo by NATO HQ

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Στην πρώτη ενότητα του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γεωργίας, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος περιέγραψε στο Συμβούλιο τον θάνατο και την καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος του Πούτιν στη χώρα του.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με στρατιωτικές προμήθειες, με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως, να αποσύρει τις δυνάμεις του «τώρα» και να δεσμευτεί σε διπλωματική λύση με καλή πίστη.

«Το ΝΑΤΟ απαντά σε αυτή την κρίση με ταχύτητα και ενότητα», τόνισε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 24 Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για μια «μακροχρόνια ασφάλεια».

«Η Μόσχα δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία, το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί καμία επίθεση στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα των συμμάχων του», ανέφερε τέλος ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: newsbeast.gr