Το Ιδρυμα Genesis Foundation έχει καθιερώσει να δίνει κάθε χρόνο βραβείο ύψους 1 εκατ. δολαρίων σε Εβραίους που έχουν σημειώσει σημαντική επαγγελματική επιτυχία, ως αναγνώριση των επιτευγμάτων τους και της συνεισφοράς τους στην ανθρωπότητα.

Για το 2022 το βραβείο -επονομαζόμενο Εβραϊκό Νόμπελ- θα απονεμηθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer δρ Άλμπερτ Μπουρλά για την ηγετική ικανότητα, την αποφασιστικότητά του και την προθυμία του για την ανάληψη μεγάλων ρίσκων.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία 200.000 ανθρώπων σε 71 χώρες και εγκρίθηκε ομοφώνως από τα εννέα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ιδρύματος.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, η Επιτροπή επεσήμανε ότι, αντίθετα με τους διευθύνοντες άλλων εταιρειών, ο Άλμπερτ Μπουρλά αρνήθηκε δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών ομοσπονδιακών κονδυλίων για να αποφύγει την κυβερνητική γραφειοκρατία και να επιταχύνει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/Biontech κατά της Covid-19. Αποτέλεσμα, το εμβόλιο ήταν έτοιμο σε διάστημα μηνών αντί ετών.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ θα απονείμει το βραβείο στον Άλμπερτ Μπουρλά κατά την διάρκεια τελετής που θα τελεστεί στην Ιερουσαλήμ στις 29 Ιουνίου. Κατά παράδοση, οι τιμηθέντες με το βραβείο διαθέτουν το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που το συνοδεύει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά ζήτησε από το Ινστιτούτο την διάθεση του ποσού σε προγράμματα με στόχο την διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ειδική έμφαση στην τραγωδία της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας.

Πηγή: newsbeast.gr