Στον Έβρο βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου και θα μεταφερθούν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος μετά τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους σε τουρκική νησίδα στον ποταμό.

Ο κ. Μηταράκης, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα από απαντήσεις για τους 38 μετανάστες στον Έβρο, ανέφερε ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Open, και επισήμανε ότι η Τουρκία, είχε την υποχρέωση να τους παράσχει βοήθεια, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της εν λόγω χώρας και της ΕΕ και πως ο ισχυρισμός της ότι βρέθηκαν σε μια νησίδα στον Έβρο, η οποία ωστόσο – όπως επιβεβαίωσαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία – ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας δεν επιβεβαιώθηκε. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ελληνικές αρχές εντόπισαν τους μετανάστες να έχουν περάσει με βάρκα παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

«Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως και για το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα, ενώ όσον αφορά τις πληροφορίες για το θάνατο μέλος των μεταναστών σε τουρκικό έδαφος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι».

Πηγή: newsbeast.gr