Πρόταση για επανεξέταση της Οδηγίας BRDD (Ανάκαμψη και την Εξυγίανση των Τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive) προκειμένου να εξαιρεθούν οι καταθέσεις από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των κεφαλαιακών ζημιών στις περιπτώσεις των αφερέγγυων τραπεζών, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt, αποσπάσματα του οποίου αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Προς το σκοπό αυτό, μια προτεραιότητα είναι να καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF) μέσω του πιστοδοτικού εργαλείου (backstop) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) και να επισπευστεί η θέσπισή του.

Τέλος, επισημαίνει ότι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme – EDIS). Η δημιουργία ενιαίου, κατάλληλα σχεδιασμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, όπως αναφέρει, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών ανά την Ευρώπη, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα τραπεζικού πανικού (bank run) και σπάζοντας οριστικά το φαύλο κύκλο κρατών-τραπεζών (bank-sovereign nexus). Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Πηγή: newsbeast.gr