Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστή Διαχείρισης Κρίσεων, κατά προτίμηση ένστολου, με ελεγκτικές αρμοδιότητες σε περιπτώσεις κρίσεων, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπομπή του”ΑΝΤ1″.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και κυρίως σε όσα εκτυλίχθηκαν στην Αττική Οδό.

«Επιχειρήσαμε όλοι να συνεννοηθούμε με την Αττική Οδό, εκεί φαινόταν ότι υπήρχε ένα χάος. Δεν μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση και εκεί εμφανίστηκε το θέμα της κάθετης αρμοδιότητας, ποιος αποφασίζει, με ποια κριτήρια και πότε. Αυτό είναι το μεγάλο μου αίτημα ότι από εδώ και πέρα πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες, να υπάρξει κάθετη αρμοδιότητα και γι’ αυτό προτείνω και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε το συντομότερο σε ένα Εθνικό Συντονιστή Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος να είναι συνέχεια του συστήματος, ένστολος κατά την άποψή μου, και θα έχει αυτή τη σοβαρή αρμοδιότητα που θα προέλθει μέσα ενδεχομένως κι από μία νέα νομοθετική ρύθμιση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Προσέθεσε ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα έχει τη δυνατότητα επιχειρησιακά, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, να πάρει αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Ακόμη είπε ότι εξαρχής εξέφρασε τη συγγνώμη του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες. «Πιστεύω ακράδαντα ότι είτε 1% έχεις πολιτικές ευθύνες είτε 100% η συγγνώμη είναι αυτή που αρμόζει, την αναλαμβάνεις», είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς τι εγγυήσεις είχαν δοθεί από τις εταιρείες, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι οι Αττικές Διαδρομές είχαν αναφέρει ότι διέθεταν 37 εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία, όπως προσέθεσε, ήταν περισσότερα απ’ όσα προνοούσε η σύμβαση. “Αυτό δεν υλοποιήθηκε. Εδώ είναι τα ευάλωτα σημεία του συστήματος. Υπάρχει η έννοια του συντονισμού, αλλά από κάτω δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να στηρίξουν τον συντονισμό και τον έλεγχο του συντονισμού στην κρίσιμη ώρα της μάχης. Με ποιον ελεγκτικό μηχανισμό θα ξέραμε όντως ότι αυτά τα 37-38 εκχιονιστικά μηχανήματα λειτουργούν; Είναι σε καλή κατάσταση; Με τους οδηγούς τους κατάλληλους”, επισήμανε, ενώ έκανε λόγο για μια εξαιρετική επιχείρηση που έγινε το βράδυ για να προσεγγιστούν τα άτομα που ήταν εγκλωβισμένα με τη βοήθεια στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής και εθελοντικών ομάδων. “Ήταν μία επιχείρηση εξαιρετική γιατί το να χειριστείς 987 ιατρικά περιστατικά δύσκολα και να μην έχεις θύμα είναι όντως κάτι σημαντικό. Ήταν και πρέπει να πιστώσουμε αυτά τα παιδιά, που ήταν οι ήρωες της βραδιάς”, σημείωσε.

Αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ο υπουργός τόνισε ότι από τη μία η Αττική Οδός μπορεί να ενέτεινε το πρόβλημα των κυρίων αυτοκινητόδρομων της πόλης, αλλά από την άλλη είναι προφανές ότι υπήρξε κι εκεί σαφές πρόβλημα στο συντονισμό, στην εφαρμογή και στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

“Οι λόγοι είναι πολλοί. Μήπως ήταν ανέτοιμο το σύστημα για ένα τέτοιο φαινόμενο, ενός τέτοιου όγκου χιονιού σε 2-3 ώρες; Χρειαζόμαστε πιο πολλά εκχιονιστικά; Χρειαζόμαστε άλλου τύπου εκχιονιστικά; Αυτά είναι τα ερωτήματα, γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που τα εξετάζει ως τα διδάγματα της επόμενης φοράς. Γιατί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα και ενδεχομένως πολύ σύντομα. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε την ανάγκη να υπάρχουν εργαλεία που θα μπορούν να δίνουν όλες τις παραμέτρους στις κρίσεις. “Πάνω σε αυτή τη βάση με μια ευελιξία γιατί κανείς δεν είναι προφήτης, θα πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις. Δεν υπάρχει ραντάρ στην ΕΜΥ, οι μετεωρολόγοι παίρνουν από διαφορετικά ευρωπαϊκά συστήματα, επειδή δεν έχουν εθνικά ραντάρ να τους βοηθήσουν. Μόνο με δομές και σύστημα θα αντιμετωπίζουμε αυτά τα κρίσιμα φαινόμενα φυσικών καταστροφών” τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι είναι αναγκαία η υποστήριξη σε τέτοιες κρίσεις από μία επιστημονική ομάδα που θα συνεννοείται με τα μεγάλα επιστημονικά κέντρα της χώρας, για να μπορεί να παρακολουθεί τα φαινόμενα σε 24ωρη βάση. “Αλλάζουν αυτά τα φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Αν δεν μπούμε σε αυτή τη λογική, να αναπροσαρμόσουμε το όλο σύστημά μας θα αποτύχουμε πάλι”, υπογράμμισε.

Πηγή: newsbeast.gr