Την ώρα που όλη η χώρα θρηνεί για τους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για την ανείπωτη τραγωδία.

Μιλώντας στο MEGA, ο Ζαφείρης Βελής, συνταξιούχος μηχανοδηγός, προσπάθησε να βάλει σε μία σειρά τα δεδομένα και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εδώ είναι γιατί δεν έγινε δυνατό να μπλοκαριστεί το ανθρώπινο λάθος. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθεί η έρευνα» σχολίασε αρχικά και συνέχισε:

«Για άλλη μία φορά προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα σε ένα εργαζόμενο και να μείνουν οι πραγματικές αιτίες στο απυρόβλητο. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο, από την ιδιωτικοποίηση και μετά, είναι ότι τα συστήματα ασφαλείας – που είναι αυτά που θα μπλοκάρουν το πιθανό λάθος που θα κάνει ο κάθε εργαζόμενος- δεν υπάρχουν».

Εξήγησε ο κ. Βελής ότι αυτά τα συστήματα δεν υπάρχουν γιατί είναι κόστος και μειώνουν την κερδοφορία. Υπογράμμισε ότι η έλλειψη ασφαλείας δεν είναι μόνο μέσα στην κυκλοφορία των τρένων, αλλά και στους χώρους εργασίας.

Σχετικά με το κομμάτι των καταγγελιών που είχαν γίνει από τους συνδικαλιστές μηχανοδηγούς προς τους υπεύθυνους φορείς σχολίασε ο κ. Βελής: «Τουλάχιστον από το 1984 που άρχισα να εργάζομαι εγώ, συνέχεια κινητοποιούνταν κι έστελναν εξώδικα και έκαναν και απεργίες για αυτά τα συστήματα ασφαλείας».

Κλείνοντας είπε: «Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε, αδιαφορία και ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα, θυμάμαι ότι κυκλοφορούσε το εξής με την μορφή ανεκδότου, ότι έγραψαν κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι ανθρώπινο λάθος, έβγαλαν καμιά εικοσαριά καρμπόν από κάτω και δεν χρειαζόταν στο επόμενο ατύχημα καν να ξαναγράφουν, έβγαζαν το έτοιμο χαρτί και το παρουσίαζαν στα μέσα μαζικςή επικοινωνίας».

Πηγή: newsbeast.gr