Τη στήριξη της Πολιτείας για τον τομέα Εστίασης και της Φιλοξενίας ζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με εκπροσώπους του Τύπου τη Δευτέρα (12/12) οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Εστίασης και Φιλοξενίας στην Ελλάδα επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν «σημαντικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας μας».

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) όπως τονίστηκε κατά τη συζήτηση αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, σε πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Μπαρ στην Αθήνα

Οι 112.000 επιχειρήσεις και οι 552.000 θέσεις εργασίας

Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Ακόμη και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα, βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.

Οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας επίσης αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και ανέλυσαν τις προοπτικές του τομέα όπως αυτές διαμορφώνονται, ιδιαίτερα υπό τη σκιά της ενεργειακής κρίσης και των διεθνών εξελίξεων.

Οι ομιλητές ανέδειξαν μεταξύ άλλων το ύψος των έμμεσων φόρων ως έναν σημαντικά επιβαρυντικό, αντιαναπτυξιακό παράγοντα για τον τομέα HORECA, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν το ενεργειακό κόστος ως μια ακόμη κορυφαία πρόκληση του τρέχοντος διαστήματος και αναφέρθηκαν στην ανάγκη, το κράτος να ενισχύει μέσα από τις πολιτικές του τη νόμιμη, διαφανή επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό.

«Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας»

Στον τουρισμό εστίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος χαρακτηρίζοντάς τον «κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων, όπως η ενεργειακή και οι συνέπειές της που βιώνουμε σήμερα».

«Η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν. Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα. Ενώνουμε δυνάμεις ως μια νέα συλλογικότητα, με χαρακτηριστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέσα από τη συμμαχία, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου μας. Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας» είπε.

κλειδί δωματίου ξενοδοχείου

Μιλώντας για το επόμενο έτος και το τι θα συμβεί στην εστίαση ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιάννης Δαβερώνης, δήλωσε : «Η Εστίαση για το 2023 θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

«Όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, το 2021, 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα μας ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν. Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την Πολιτεία» είπε.

«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας, θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

«Για εμάς στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε. διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων Εστίασης και Φιλοξενίας. Σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη» υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π), Σοφίκα Παπανικολάου.

«Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Τέλος, αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο» πρόσθεσε.

«Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές»

Ποτά σε διασκέδαση

Στην υπερφορολόγηση του κλάδου των αλκοολούχων ποτών αναφέρθηκε ο πρόεδρος τους Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών Χάρης Μαυράκης τονίζοντας πως οι επιπτώσεις της είναι δραματικές.

«Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο» επεσήμανε ειδικότερα.

Πηγή: newsbeast.gr