Ένας νέος εφιάλτης έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Ελλάδα και ονομάζεται Ευλογιά των Πιθήκων. Οι υγειονομικές αρχές είναι σε συναγερμό και οι πολίτες ανησυχούν για τη νέα μεταδοτική ασθένεια που έχει κάνει την εμφάνισή της σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα καθώς, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, το πρώτο ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε τελικά έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά.

Τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά το βράδυ της Κυριακής αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, όπως εξηγούν ειδικοί στο Νewsbeast. Με τις μετακινήσεις που αυξάνονται πλέον λόγω καλοκαιριού είναι ζήτημα χρόνου να περάσει η ευλογιά των πιθήκων και τα ελληνικά σύνορα.

Η μεγαλύτερη αγωνία των ελληνικών αρχών έχει να κάνει με τον τουρισμό. «Κανείς και τίποτα δεν πρέπει να ανακόψει το καλύτερο καλοκαίρι της δεκαετίας», τόνιζαν φορείς του τουρισμού στο Νewsbeast. Αυτό σημαίνει ότι αν αξιοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πανδημία του κορονοϊού όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι τουρίστες αλλά και το προσωπικό θα αισθάνονται ασφαλείς.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα που εξετάζονται για να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας είναι:

  • Η αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων με τον τρόπο που έγινε η μεταφορά του νεαρού Βρετανού από την Κεφαλονιά στην Αθήνα
  • Η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε τουριστικά καταλύματα
  • Παρόμοιοι κανόνες υγιεινής με αυτούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • Καραντίνα όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό (ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες)

Ήδη, τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας καταστρώνουν ειδικό σχέδιο. Προσπαθούν να καταλήξουν σε μέτρα που θα τονώσουν το αίσθημα ασφάλειας όσων επισκέπτονται την χώρας μας και παράλληλα δεν θα διαταράξουν την δυναμική που υπάρχει στον τουρισμό.

Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί η ευλογιά των πιθήκων

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε τουλάχιστον 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ενόψει του καλοκαιριού.

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Βρετανία με ένα παιδί να νοσηλεύεται στην εντατική. Στη Βρετανία εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο της προληπτικής καραντίνας και σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Στο Βέλγιο ήδη ανακοινώθηκε ότι μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων όσοι νοσούν με την ευλογιά των πιθήκων θα απομονώνονται για 3 εβδομάδες.

Επίσης, στη Νέα Υόρκη επιστρέφει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Στην πόλη υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρούσμα.

Συνολικά έως το Σάββατο, είχαν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη του ΠΟΥ.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα δοθούν περισσότερες οδηγίες και συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια η οποία αποβαίνει μοιραία για το 10% όσων προσβάλλει. Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές με τροπικό κλίμα στην δυτική και κεντρική Αφρική.

Η Ευλογιά των Πιθήκων ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1958 και το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο αναφέρθηκε στο Κονγκό το 1970.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα στις ΗΠΑ το 2003 και στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο ιός μπαίνει στον οργανισμό μέσα από τραύματα στο δέρμα, δια της αναπνευστικής οδού, από τα μάτια, την μύτη ή το στόμα.

Επίσης, μεταδίδεται από σταγονίδια, από άγγιγμα στο δέρμα του ανθρώπου που έχει μολυνθεί ή αγγίζοντας αντικείμενα που έχει αγγίξει πρώτα ο ασθενής.

Και πάλι όμως δεν θεωρείται τόσο μεταδοτική όσο ο κορονοϊός. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της 5ης και της 21ης ημέρας της μόλυνσης και είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στους μύες, πρησμένοι λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Το πρώτο εξάνθημα συνήθως βγαίνει στο πρόσωπο πριν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Η Ευλογιά των Πιθήκων για τους περισσότερους ασθενείς περνάει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, για κάποιους μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Πηγή: newsbeast.gr