Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Μόσχα την Παρασκευή (18/2), ώστε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, θα έχουν σνταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα ‘συνηχούν’. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πρόκειται για την πέμπτη, όπως σημειώνεται, δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Δένδια και Σ.Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μ.Θάλασσα στις 24 Μαΐου 2021.

Έκτοτε οι δύο υπουργοί είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες (9 Αυγούστου, 8 Νοεμβρίου 2021 και 12 Ιανουαρίου 2022), ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 στην Αθήνα και στις αρχές Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Τα θέματα της συζήτησης

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, τονίζεται επίσης η επαναλειτουργία της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικο-τεχνική συνεργασία και η πραγματοποίηση της 13ης συνεδρίασής της στα τέλη Νοεμβρίου 2021 στη Μόσχα, με σχεδιασμό η επόμενη να γίνει φέτος στην Ελλάδα. Αναδεικνύεται η συνεργασία στον τομέα της κατάσβεσης των θερινών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και επισημαίνεται ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη συνδρομή στους εταίρους μας στον τομέα της αντιμετώπισης κρίσεων και στο εξής».

«Η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς», καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Πηγή: newsbeast.gr