Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο της «μεγάλης δύναμης» μαζί με τη Ρωσία ενώ ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» του Πεκίνου για την Ουκρανία.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργασθεί με τη Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με Ρώσο ομόλογό του στη Σαμαρκάνδη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σι και ο Πούτιν συναντώνται στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη. Είναι η πρώτη τους τετ-α-τε συνάντηση από την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει την πολιτική της «Μίας Κίνας», αντιτίθεται στις «προκλήσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών στα Στενά της Ταϊβάν και εκτιμά την «ισορροπημένη στάση» της Κίνας για την Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr