Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει υποδοχή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και θα ξεκινήσει με ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, σημείωσε ότι το Μεταναστευτικό «δεν πρέπει να μας διχάσει» και τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα.
Η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει συμμετοχή σε τελετή που σηματοδοτεί την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ θα τονίσει την πρόθεση να ενισχυθεί η μνήμη και η εκπαίδευση σχετικά με την ιστορία αυτή. Στην Κρήτη, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με κατοίκους της Κανδάνου, μιας περιοχής που υπήρξε θύμα εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και την ελπίδα ότι αυτή η ανάπτυξη θα επηρεάσει θετικά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Χαρακτήρισε τις γερμανικές και ελληνικές σχέσεις ως μια «εταιρική σχέση εμπιστοσύνης», με ευρείες συνεργασίες στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ως πρόεδρος της Γερμανίας, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση. Επισήμανε ότι η χώρα του αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και τονίζει τη σημασία βιώσιων λύσεων που να καταλήγουν σε δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της ΕΕ.
Το Γερμανοελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας, που ιδρύθηκε το 2018, έχει ήδη υποστηρίξει περισσότερους από 10.000 νέους στην ανταλλαγή πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αρχαιολογίας, με τον εορτασμό των 150 χρόνων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα να προστίθεται στις δράσεις που θα αναδείξει κατά την επίσκεψή του.
Το ζήτημα των επανορθώσεων θα παραμείνει σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, αλλά η ιστορική μνήμη είναι περιττό να ξεχνιέται. Η ανάγκη για συνεργασία στην κουλτούρα μνήμης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν να δουλεύουν από κοινού για την κατανόηση και τη συμφιλίωση.
Πηγή: tanea.gr