Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών τρέχει για την καταβολή 40.000 προκαταβολών επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιούχους έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη και αναμένουν την οριστική επικουρική. Η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbeast, για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνταξιουχοί αναφορικά με την προκαταβολή στις συντάξεις τους. «Η προκαταβολή θα καταβληθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους έως τις 15 Μαρτίο» ανέφερε αρχικά η φοροτεχνικός. Όπως διευκρινίζει η κα Μαριδάκη το ύψος της ισούται με το γινόμενο του αριθμού των μηνών που μεσολαβούν μεταξύ της υποβολής της αίτησης για χορήγηση επικουρικής σύνταξης και της 31ης Ιανουαρίου, πολλαπλασιαζόμενου με:

  • 100 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος 
  • 50 ευρώ για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, καθώς και για χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου 
  • 25 ευρώ για τα δικαιοδόχα τέκνα, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου 
  • Με βάση τις εκκρεμότητες του πρώην ΕΤΕΑΜ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων σε αναμονή, δηλαδή πάνω από το 60%, αφορά στη διετία 2021- 2022, άρα επί της ουσίας η προκαταβολή επί των αναδρομικών υπολογίζεται επί περίπου 24 μηνών. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις- όχι λίγες- όπου η αναμονή χτυπάει “κόκκινο” και ξεπερνάει ακόμα και τα 13 χρόνια» επισήμανε η κα Μακριδάκη.

Φιλοθέη Μακριδάκη
Η φοροτεχνικός κα Φιλοθέη Μακριδάκη

Πώς κλιμακώνονται, οι πληρωμές

Αναλυτικά:

  • Η πλειοψηφία, με αιτήσεις 2021- 2022: 1.200- 2.400 ευρώ   
  • 24.185 συνταξιούχοι σε αναμονή 3 ως 8 χρόνια: 3.600- 9.600 ευρώ  
  • 2.124 συνταξιούχοι σε αναμονή 9 ως 13 χρόνια: 10.800- 15.600 ευρώ   

Για την πίστωση αυτής της προκαταβολής, οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια. Η φοροτεχνικός διευκρινίζει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβουν την προκαταβολή οι δικαιούχοι:

Προϋποθέσεις βάση της τροπολογίας που ορίζει τα εξής: 

  • Να έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη  
  • Η αίτηση για την επικουρική να έχει υποβληθεί ως 30 Ιουνίου 2022 
  • Ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης. 

Η προκαταβολή απλώς συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν με την οριστική απόφαση χορήγησης επικουρικής σύνταξης.

Επίσης, ενώ η προκαταβολή είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, από τα ποσά της οριστικής επικουρικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης.

Πηγή: newsbeast.gr