Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με τη διαδικασία αποζημίωσης των σεισμοπλήκτων από την πλατφόρμα «Αρωγή» αλλά και τους ελέγχους των κτιρίων από τα αρμόδια κλιμάκια, προχώρησαν 33 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηλιτεύει το γεγονός ότι σεισμοπαθείς του Νομού Ηρακλείου, δικαιούχοι αποζημίωσης οικοσκευής και Στεγαστικής Συνδρομής, δεν έχουν λάβει στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δήλωσαν στην πλατφόρμα Αρωγή, ούτε καν την αποζημίωση οικοσκευής.

«Αναστάτωση έχουν προκαλέσει και τα ιδιαιτέρως ασαφή τυποποιημένα ειδοποιητήρια που αποστέλλονται τις τελευταίες ημέρες στους σεισμοπλήκτους από την ΑΑΔΕ, με τα οποία ενημερώνονται ότι υπάρχει κάποιο λάθος στην αίτησή τους και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει η πληρωμή, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις» αναφέρουν οι βουλευτές.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι έλεγχοι στα κτίρια από τα κλιμάκια των μηχανικών δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί σεισμόπληκτοι να μην έχουν αποδεικτικό ελέγχου, ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση για να λάβουν αποζημίωση».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι αυτονόητη η άμεση και επείγουσα ανάγκη αποζημίωσης δικαιούχων, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις οικίες τους, με τους περισσότερους να έχουν αναγκαστεί να τις εγκαταλείψουν, λόγω ολικής καταστροφής. Επιπλέον, η διαδικασία των ελέγχων από τα κλιμάκια των μηχανικών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ελάχιστος είναι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 14/2/22, οπότε και κλείνει ξανά η πλατφόρμα της Αρωγής.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για ποιους λόγους υπάρχουν σεισμόπληκτοι που ενώ έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα της Αρωγής, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί και να αποσαφηνίσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Επιπλέον, ζητούν να ενημερωθούν αν θα προχωρήσουν σε σαφή ενημέρωση, διευκρινίζοντας συγκεκριμένα τα λάθη που έχουν γίνει στην αίτηση του εκάστοτε δικαιούχου, προκειμένου να γίνουν από μέρους του τελευταίου οι απαραίτητες διορθώσεις για να προχωρήσει η πληρωμή του, αλλά και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ελέγχων από τα κλιμάκια των μηχανικών.

Τέλος καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν αν θα παρατείνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια αλλά και για να μπορούν οι δικαιούχοι να προβούν σε διορθώσεις όπου χρειαστεί.

Πηγή: newsbeast.gr