Ο αγώνας του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, βάζει τη χώρα στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας.

Στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας θα τρέξουν:

 • 19 Επαγγελματικές ομάδες – 2 Εθνικές ομάδες
 • Ανάμεσά τους η Trek Segafredo από το κορυφαίο επίπεδο
 • 147 αθλητές

Τα ετάπ επιγραμματικά

 • 1o ετάπ: Ηράκλειο-Ρέθυμνο-Χανιά 190,1χμ (27/4/2-2022)
 • 2ο ετάπ: Αθήνα (ΟΑΚΑ-Μαρούσι) – Ιτέα 165,0χμ (28/4/2022)
 • 3ο ετάπ:STAGE: Δελφοί – Λαμία – Καρδίτσα, 172,5χμ (29/4/2022)
 • 4ο ετάπ: Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα-Λάρισα 174,0χμ (30/04/2022)
 • 5ο ετάπ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα, 154,5χμ 1/05/2022

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε αναλυτικά τον Γύρο και αποκάλυψε το νέο του «όνομα», μετά την απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στη χώρα, της ΔΕΗ να γίνει αρωγός σε αυτό το πολυεπίπεδο αθλητικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό γεγονός.
Προτεραιότητα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας είναι μαζί με την ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα να μπουν και τα θεμέλια στην ελληνική κοινωνία να εμπεδώσει μία ποδηλατική συνείδηση σημαντική σε μια περίοδο κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Η αθλητική αποκέντρωση που επιτελεί η διοργάνωση λαμβάνοντας χώρα σε 5 περιφερειακές κοινότητες, Κρήτη, Αττική, Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο καθώς και σε 9 μεγάλους Δήμους με εκκινήσεις και τερματισμούς αποτελεί το μεγάλο στοίχημά της να αγκαλιάσει κάθε περιοχή και να αφήσει το οικονομικό αλλά και το οικολογικό της αποτύπωμα.

Για την Αθλητική Εξωστρέφεια της χώρας

«Χρειάστηκαν, λοιπόν, δέκα χρόνια, πολύ ανηφορικά, για να κάνει η Ελλάδα την ορθοπεταλιά της και να καταφέρει να βγει ξανά μπροστά, με αξιώσεις, διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Διεκδικώντας τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι!

Σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, που δεν περιορίζονται στον υψηλού επιπέδου αγωνιστικό τους χαρακτήρα, αλλά αξιοποιούνται πολύπλευρα με πολλαπλά οφέλη.
Άλλωστε, είναι πολύ μεγάλο λάθος να αντιμετωπίζει κανείς τον αθλητισμό σε στενά πλαίσια, αμιγώς σε ό,τι αφορά τον αγωνιστικό του χαρακτήρα.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, δώσαμε κι άλλες διαστάσεις στον Αθλητισμό, αγκαλιάζοντας όλα τα αθλήματα, ανεξαιρέτως δημοφιλίας».

Για την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης

«Το έχω πει άπειρες φορές και το επαναλαμβάνω και απόψε μαζί σας: Δεν είμαι Υπουργός Ποδοσφαίρου, δουλεύουμε για όλα τα αθλήματα.

Μέσα από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, μέσα από την ανανέωση στο αθλητικό οικοσύστημα, μέσα από την πιστή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοκρατίας, με καθημερινή φροντίδα στο κύτταρο του αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές, δημιουργήσαμε αυτό που σήμερα λέμε «αθλητική οικογένεια».

Με ακούτε συχνά να αναφέρομαι στον όρο «αθλητική οικογένεια». Δεν είναι υπερβολή. Έτσι αισθάνομαι και δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν είχε καλλιεργηθεί αυτή η αντίληψη.

Σήμερα, λοιπόν, με ένα αθλητικό οικοδόμημα πιο ώριμο, πιο αποφασισμένο, πιο σίγουρο, πιο στέρεο και επιβλητικό, που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τα οικονομικά προβλήματα, μετά και την εισροή χρημάτων μέσω της φορολόγησης από τις στοιχηματικές εταιρείες, που για πρώτη φορά η Κυβέρνησή μας θέσπισε σε μόνιμη βάση για την οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και άλλων πολλών μέτρων, αυτό το αθλητικό οικοδόμημα, ανοίγει τα φτερά του στη διεθνή σκηνή.

Εργαζόμαστε για μια νέα αθλητική στρατηγική, την πρώτη συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στην ιστορία της χώρας».

Για τον αθλητικό τουρισμό

«Η συστηματική σύνδεση, λοιπόν, του αθλητισμού με τον τουρισμό μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη σημαντική εθνική οικονομική δραστηριότητα -όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες- και να τονώσει ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε οφέλη από την διαρκώς αυξανόμενη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, που κατέχει το 12,2% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και που στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.

Κι επιτρέψτε μου να πω ότι το 20% δεν αρκεί. Δεν αρκεί για την Ελλάδα, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, που αναβιώνει φέτος αναβαθμισμένος στο καλεντάρι της UCI, κατηγορίας 2,1 Europe Tour, με πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα.

Ξεκίνημά μας το πανέμορφο Ηράκλειο με την παρουσίαση των 21 Επαγγελματικών και Εθνικών ομάδων και των 147 αθλητών τους στο Κούλε στις 26 Απριλίου.

Μεγάλο φινάλε στη Λίμνη Παμβώτιδα, στα Ιωάννινα την 1η Μάϊου. Ενδιάμεσα, οκτώ άλλες πόλεις εκκίνησης και τερματισμού και δεκάδες ακόμα περιοχές, που θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να δούμε στη συνέχεια της εκδήλωσης.

 • Δημιουργούμε ένα τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σε όλη την χώρα.
 • Τουριστικό, χάρη στην τεράστια προβολή των πόλεων, που εκκινεί, διέρχεται και τερματίζει το peloton.
 • Ψυχαγωγικό, διότι όλοι οι πολίτες μπορούν να το παρακολουθήσουν χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας τις θεαματικές μονομαχίες των υψηλού επιπέδου ποδηλατών που θα έρθουν και στη χώρα μας.
 • Και εκπαιδευτικό, διότι έχουμε ετοιμάσει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες θα δείτε στη συνέχεια, με στόχο την ενίσχυση της ποδηλατικής συνείδησης των πολιτών, σε μια εποχή, που επιτάσσει κάθε ενέργειά μας να αφήνει θετικό οικολογικό αποτύπωμα.

Και φυσικά, δίνουμε μεγάλη έμφαση και στα Άτομα με Αναπηρία. Ξέρετε, μια βόλτα με ποδήλατο για τα Άτομα με Αναπηρία, δεν αποτελεί πια απαγορευμένο καρπό.

Αντιθέτως, έχουμε χρέος, μέσα από αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Η διεκδίκηση και η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή. Αποτελεί μια στρατηγική απόφαση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας.
Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων αποτελεί το καλύτερα επενδυμένο κεφάλαιο για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, διότι συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Η φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων στέλνει επίσης, σπουδαία κοινωνικά μηνύματα, επικοινωνώντας δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Θυμίζω τις δράσεις οδικής ασφάλειας, που ξεκίνησαν με τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις. Πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει και η ποδηλασία σε αυτές τις δράσεις.

Για την τηλεοπτική κάλυψη του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου ο κ. Αυγενάκης είπε: «Η τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα θα γίνει από τηλεοπτικούς σταθμούς μεγάλου κύρους και στις πέντε ηπείρους.

Η Ευρώπη θα βλέπει Ελλάδα μέσα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που: είναι μέλη της European Broadcasting Union, ενώ το τηλεοπτικό σήμα θα φτάσει:

 • στη Μέση Ανατολή,
 • στη Νέα Ζηλανδία,
 • στην Αυστραλία,
 • στην Ιαπωνία,
 • στην Κίνα,
 • στη Νοτιοανατολική Ασία,
 • στην Ινδία,
 • στη Νότια Αφρική, καθώς και
 • στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Σε αυτήν την σημαντική μας προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, μίλησε με την ιδιότητα του Υπουργού αλλά δεν ξέχασε αυτή του λάτρη της ποδηλασίας.

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης ήρθε για να φέρει τη βροχή που περίμενε η ανομβρία στον χώρο της ποδηλασίας στη χώρα. Δημιουργεί με αυτή την διοργάνωση μία υψηλού επιπέδου ευκαιρία για την χώρα μας σε κάθε επίπεδο. Η υπεραξία θα φανεί μακροπρόθεσμα, τόσο αθλητικά όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας επιλέγει να μετακινηθεί αθόρυβα και καθαρά έχουμε μια μικρή νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση που ομολογουμένως επελαύνει. Την αγάπη για το ποδήλατο και την επιλογή της καθαρής μετακίνησης θέλουμε να εμφυσήσουμε με τον Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας.
Βέβαια θα ήθελα να μιλήσω όχι μόνο ως Υφυπουργός ΠΕΝ αλλά ως ποδηλάτης και να εξομολογηθώ από καρδιάς ότι οι πιο συγκινητικές εικόνες είναι εκείνες των ίδιων των ποδηλατών, που προτιμάνε να ιδρώνουν στη σέλα παρά στη θέση του οδηγού ή του συνοδηγού μέσα σε ένα αυτοκίνητο που έχει μετατραπεί σε θερμοκήπιο και για ώρες προσπαθεί να μην τρακάρει στον προφυλακτήρα του μπροστινού και των αθλητών της ποδηλασίας που καταφέρνουν να τερματίσουν.
Θα είμαστε όλοι στα Γιάννενα, στην πατρίδα μου να τους υποδεχθούμε με μια μεγάλη γιορτή».

Πηγή: newsbeast.gr