Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στις οποίες προχώρησε σήμερα (25/11) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων περιλαμβάνονται στις επενδύσεις του τομέα ενέργειας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας -όπως διευκρίνισε ο ίδιος- θα αφορά τόσο κατοικίες όσο και επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου, ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις και από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν την υλοποίηση των επενδύσεων και αποπληρώνονται αξιοποιώντας το όφελος που προκύπτει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα τρέξει σε συνέχεια του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για κατοικίες, που προκηρύχθηκε πρόσφατα και επίκειται η έναρξη υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα επιτρέψει την αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Αιγαίο και τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος καθώς οι ακριβές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο θα περάσουν σε καθεστώς εφεδρείας. Για την Κρήτη το έργο που θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η δεύτερη φάση της διασύνδεσης, Ηράκλειο – Αττική καθώς η πρώτη φάση (Χανιά – Πελοπόννησος) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται επίσης οι δράσεις απλούστευσης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, καθώς και χρηματοδοτήσεις για:

  • Μεταρρύθμιση του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού με την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων για το σύνολο της επικράτειας,
  • Εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στις δημόσιες μεταφορές.
  • Ενίσχυση των υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές.
  • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Πηγή: newsbeast.gr