Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley αναθεώρησαν πτωτικά τις οικονομικές προβλέψεις τους για το τέταρτο τρίμηνο στην Ευρώπη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 οδήγησε στην επιβολή μερικών lockdowns σε κάποιες χώρες τον Νοέμβριο, ανακόπτοντας την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη του καλοκαιριού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε εντολή η Αγγλία να τεθεί και πάλι σε lockdown από την Πέμπτη καθώς ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων απειλεί να οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα στα όριά του. Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζει την Αγγλία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκαν επίσης περιορισμοί.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη να συρρικνωθεί κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση κατά 2,2%, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντίστοιχα, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το βρετανικό ΑΕΠ σε -2,4% από ανάπτυξη κατά 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Μελλοντικά, εκτιμούμε ότι οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν για τρεις μήνες πριν αρθούν σταδιακά ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε έκθεση προς τους πελάτες τους.

Η Morgan Stanley έκανε λόγο για μέτρια συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία σε -3% από -0,2%.

«Βλέπουμε τώρα μια πιο περίπλοκη ανάκαμψη του τύπου ‘W’, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης μια ασύμμετρης πορείας τύπου ‘V’», ανέφερε η Morgan Stanley, εμμένοντας στις προβλέψεις της ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει στα προ της Covid επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οικονομολόγοι της Citi, ωστόσο, δήλωσαν ότι αναμένουν το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί πάνω από 4% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

«Δεν μπορούν να αποκλειστούν περισσότερα παρατεταμένα εθνικά lockdowns», ανέφερε η Citi σε έκθεσή της.

Πηγή: newsbeast.gr