Στην καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησαν «οι περισσότεροι ηγέτες» που συμμετείχαν στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC).

Έπειτα από μιάμιση ημέρα συνομιλιών στην Μπανγκόκ τα 21 μέλη του APEC συμφώνησαν σε κοινή ανακοίνωση, η οποία επικρίνει τον πόλεμο και τις οικονομικές αναταράξεις που προκάλεσε παγκοσμίως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισαν ότι προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και επιδεινώνει τις υφιστάμενες αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου.

Το τελικό ανακοινωθέν εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του APEC, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας η οποία αποφεύγει να επικρίνει δημοσίως τη Μόσχα για την εισβολή της.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η οποία επαναλαμβάνει κατά λέξη τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου της G20 που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στην τελική του ανακοίνωση το APEC καταγγέλλει τις επιπτώσεις που έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία στην οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τις αλυσίδες ανεφοδιασμού και την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα οι ηγέτες της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού τόνισαν στην ανακοίνωσή τους ότι το φόρουμ θα εξακολουθήσει να τηρεί και θα ενισχύσει περαιτέρω ένα πολυμερές σύστημα εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.

Το APEC συστήθηκε τη δεκαετία του 1980 με στόχο την προώθηση της οικονομικής ενσωμάτωσης. Τα 21 μέλη του αντιπροσωπεύουν το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 62% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 48% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πηγή: newsbeast.gr